Lisää rahaa nuorisotoimintaan

Henry Björklid
Länsi-Turunmaa

/ #5 Homma ei ole edistynyt sitten 1960-luvun

11.10.2008 21:37

Edelleen yhteiskunnalla on kiinteistöjä joita se myy tai purkaa.
Koskaan ei ole sopivia tiloja nuorisolle. Näin oli jo 60-luvulla Linjoilla, Helsingissä ja niin on myös nykyään Paraisilla missä nyt asun.

Lyhyesti:
- Keräsimme joulukuussa 2006 noin 120 tietokonejärjestelmää, käytöstä poistettuja tietokoneita ja tarkoitus oli rakentaa keskimäärin neljästä vanhasta yksi 'uusi' ja antaa se sille nuorelle joka on mukana rakentamassa.
- Laittaa koneisiin Linux-pohjaisia juttuja ja opiskella yhdessä näitä.
Olemme myös kehittäneet ilmaista kielenopetusohjelmaa jossa klikatessasi jotain kuvaa kuulet sanan tai lauseen äännettynä jne.

Laitan tähän pienen otteen siitä miten kaikki alkoi. En voi laittaa tähän koko tarinaa, se on viidessä osassa ja jatkuu edelleen ja toisaalta ymmärsin ettei täällä saa mainostaa sivujaan, joten laitan tähän vain s-postiosoitteen josta sitten saat kaikki tiedot, näet kuvat jne.:

"Voidaanko ihmisille joilla ei ole tietokonetta, järjestää sellainen? Vastaus: Kyllä voidaan! Myös Sinun paikkakunnallasi.

Voidaanko heille myös järjestää ohjelmat ja alkukoulutus jos heiltä puuttuu tieto sen käytöstä? Vastaus: Kyllä voidaan!

Voidaanko tämä estää? Vastaus: Toivottavasti ei!

Kuinka kaikki alkoi Paraisilla vuonna 2006:

Meitä oli muutama kaveri joiden työnä oli tietokoneiden romuttaminen työttömien työpajalla. Nimenomaan kaupungin käytössä olevien koneiden romuuttaminen. Pidimme työtämme aika turhauttavana.

Romuttaa toimivia koneita? Onko siinä mitään järkeä?

Kovalevyt voidaan luotettavasti tyhjentää, joten se ei voinut olla ongelma. Sitäpaitsi emme tarvinneet kovalevyjä, niitä oli omatkin nurkat täynnä.

Kysyimme voimmeko ottaa toimivia osia niistä koneista jotka tulevat kouluista ja kirjastoista, eli joita ei ole koskaan käytetty mihinkään luottamukselliseen työhön, rakentaa niistä uusia koneita (omalla ajallamme) ja sitten lahjoittaa ne esimerkiksi nuorille, työttömille tai vanhuksille?

Vastaus oli ehdoton EI!

Tämä kuulemma koska ”Kaupungin virkamies oli määrännyt näin!”

Kysyimme kuka tämä virkamies voisi olla, jolloin vastattiin: ”Sitä ei kerrota!”

[Sanottakoon tässä heti kärkeen että kyseiset ”johtavat” henkilöt eivät enää ole työpajalla töissä. Lähtivät kun poliisi alkoi tutkia heidän toimiaan petos-nimikkeellä, eli ”hyödynsivät” työttömien rahoja noin 10.000 € edestä. Nykyään asiat on paremmin, eikä työttömiä kyykytetä jotta saataisiin nostettua jonkun omaa egoa.]

Tämä oli siis lähtökohta.

Uusi idea muotoutui

Noin 6 kuukautta myöhemmin, marraskuussa 2006, tapasin nämä samat kaverit joiden kanssa olin työskennellyt työpajalla. Kukaan meistä ei enää työskennellyt siellä, joskin minut oli valittu yhdistyksen hallitukseen.

Meillä virisi ajatus siitä että voimmehan kerätä yksityisiltä tietokoneita, kertoa heille mitä haluamme tehdä, koota niistä suhteellisen nopeat koneet ja lahjoittaa ne joulun jälkeen vähävaraisille, diakonien ja sosiaaliviranomaisten kautta.

Ideana olisi että mukaan otettaisiin kaikki ne nuoret joita kiinnostaisi auttaa, tietokoneen rakentaminen, ilmaisohjelmien opettelu, kotisivujen teko jne. Siis eräänlainen ”tietokone-partiolaisliike”, jos sen näin voi kuvata."

_________________________________

Jos haluat lukea jatkoa, saa minuun yhteyttä kirjoittamalla allaolevaan osoitteeseen. Etsimme aktiivisesti yhteistyökumppaneita pitkin Suomea. Juttu on huomattavasti laajempi kuin mitä ylläolevasta otteesta selviää:
Oma.Saaristo@gmail.comYhteistyöterveisin,

Henry Björklid