Ei ydinvoimalaa Simoon

Ei tänne
Kemi

/ #45 Haittoja enemmän kuin hyötyjä

16.11.2008 17:31

Ydinvoimalla on sellaisia haittoja ihmisille ja luonnolle, ettei sitä pitäisi rakentaa Simoon. Simoon suunnitteilla oleva voimala rikkoisi kaikkia ydinvoimaturva-alueiden sääntöjä. Esim. 5km säteellä ei saisi olla paljon pysyviä asukkaita ja Hepolahti-Rytikarialueella on yli tuhat asukasta enemmän kuin säännöissä sanotaan. Myös muut turva-alue säännöt rikkoutuisivat. Ihmettelen, miten on mahdollista, että voimalan rakentamisesta tänne edes keskustellaan, kun turvasäännöt eivät sitä salli? Ne säännöt on tehty tutkimustulosten avulla, joten ei niitä ole tarkoitettu rikottavaksi. Etelässä asuville Simo olisi tietenkin hyvä paikka ydivoimalalle, kun se on niin kaukana pohjoisessa.

Tottakai ydinvoiman puolustajat vähättelevät ydinvoiman haittoja niin ihmisille kuin luonnollekin, mutta haitat ovat kuitenkin todellisia. Saksassa on esimerkiksi tehty tutkimuksia ydinvoiman vaikutuksista syöpien, etenkin leukemian kasvuun. Tutkimuksissa on huomattu, että leukemialuvut ovat tavallista suuremmat ydinvoimaloiden läheisyydessä. Mm. noin 5km säteellä voimaloista asuvien pikkulasten leukemialuvut ovat kasvaneet. Internetistä löytyy myös tietoa, jossa sanotaan 50km säteellä asuvien syöpien lisääntyneen. Vaikutuksia aikuisten syöpälukuihin ei ole kunnolla tutkittu (tai pystytty tutkimaan). Hyvin huolestuttavaa tietoa tuo on. Luultavasti ydinvoiman haitat tiedostavat lapsiperheet muuttavat Simo-Kemi-alueelta pois, eikä uusia lapsiperheitä alueelle helposti tule.

Toivon todella, että kuntien päättäjät ajattelevat kuntien nuoria asukkaita ja heidän tulevaisuuttaan, eivätkä vain kuntien raha-asioita tässä asiassa. Mahdolliset ydinvoimasta tulevat voitot menisivät kyllä lisääntyviin syöpä- ja muiden sairauksien hoitoon sekä luonnossa tapahtuvien haitallisten muutosten hoitoon ja luonnon elvyttämiseen.

Seuraavassa internet-osoitteessa kerrotaan Saksassa tehdyn tutkimuksen tuloksista. Sivulla on myös muita ydinvoiman haittoihin liittyviä linkkejä.

http://timeforchange.org/nuclear-power-station-causing-cancer-leukemia