Ei lukukausimaksuehdotukselle!

Huolestunut

/ #12

06.11.2014 18:20

Ensinnäkin olen pettynyt, että tekstissä viitataan tutkimuksiin, mutta sitten ei ole tarjolla minkäänlaisia lähdeviitteitä. Kyllä olisi ollut hienoa tietää edes kuka asiaa on tutkinut, jotta alkuperäiset tutkimukset olisi voinut  käydä itse lukemassa ja tehdä niiden perusteella omat johtopäätökset (yksi tutkimushan ei välttämättä vielä todista mitään tms, mutta olisi edes yksi lähdeviite luonut hieman uskottavuutta annetuille prosenttiosuuksille.). No se siitä, ei ollu varsinainen pointtini.

Itse lukukausimaksut ja keskustelu niihin liittyen on hyvä vihdoin virittää. Ainakin omassa yliopistossani (en mainitse, mutta käynee tekstistä selville) viime vuosina tapahtunut kehitys kohti kansainvälistymistä on ollut selvästi huomattavissa. Useat luennot pidetään nykyään englanniksi (maisterivaiheessa kaikki) ja opiskelijoiden diversiteetti on kasvanut huimasti omana opiskeluaikanani (6v). Omat kokemukseni ulkomaalaisista opiskelijoista ovat poikkeuksetta positiivisia, joskin ajoittain englanninkielen taito on ollut verrattain heikkoa ja jopa yksinkertaisten tehtävien teko on saattanut osoittautua haastavaksi (koskee lähinnä ryhmätöitä, joita heidän kanssaan olen suorittanut). Harhauduin ehkä hieman sivuraiteille, mutta menköön tuo johdattelusta asiaan.

Huoleni aihe koskee lähinnä keskustelujani kyseisten opiskelijoiden kanssa. Pääsääntöisesti Suomeen on tultu opiskelemaan, koska maatamme pidetään koulutuksen edelläkävijänä (PISA-tutkimukset yms.) ja maatamme muutenkin kehittyneenä. Maksuttomuudella on kuitenkin ollut varmasti myös osuutta asiaan, vaikka se ei kokemukseni mukaan usein tulekaan ensimmäisenä esille. Huolestuttavaa kuitenkin noiden keskustelujen perusteella on ollut, että poikkeuksetta opiskelijat ovat kertoneet palaavansa kotimaahansa opiskelujensa jälkeen. Toisaalta eihän siinä periaatteessa mitään väärää ole, niin varmaan itsekkin tekisin, jos olisi opiskellut ulkomailla. Lisäksi tämän hetken taloudellinen tilanteemme ei välttämättä inspiroi ketään jäämään, kun meille suomalaisillekaan ei tunnu kaikille töitä riittävän. Kuitenkin puheet Suomeen opiskelujen jälkeen jäävistä opiskelijoista tuntuvat liioitelluilta, varsinkin jos olot opiskelijoiden kotimaissa ovat vakaat ja kasvu kiivasta (tarkoittaen lähinnä aasian maita).

Toki oma käytännön kokemukseni ei tässä valossa ole sen luotettavampi, kuin adressitekstissä esitetyt prosenttiosuudetkaan, joten jokainen vetäköön niistä omat johtopäätöksensä. Kuitenkin suuri huoleni on siinä, että jos yhä kasvava määrä ulkomaisia opiskelijoita tulee Suomeen, riittääkö meille suomalaisille enää opiskelupaikkoja. Jo nyt varsinkin jatko-opiskelijoista ja tohtorikoulutettavista suuri osa tuntuu olevan yliopistossani ulkomaisia opiskelijoita. Kuitenkin valtiomme tukee opiskelua suurilla summilla, joten tuntuu surulliselta jos veroäyrimme valuvat aivovientinä muualle. Toki kansainvälisyyttä ja ulkomaisia opiskelijoita tarvitaan Suomessa jatkossakin, mutta eikö ulkomaisten opiskelijoiden määrälle voisi asettaa kiintiöitä, jos lukukausimaksuja ei otettaisi käyttöön. Tällä hetkellä asia ei ehkä vielä tunnu ajankohtaiselta, mutta ilmainen koulutus  tulee tulevaisuudessa houkuttelemaan tänne kasvavan määrän ulkomaisia opiskelijoita huolimatta siitä, olivatko yliopistomme maailman 100:n parhaan yliopiston joukossa.