VR:n hinnankorotusta vastaan

Jouni Jokela
Kirkkonummi

/ #8 Tiedot ovat VR:n tilastoista

17.01.2009 20:29

Junaliikenteen energian kulutus on keskimäärin 0,14 kWh/hkm vaikka sähköjunan energiankulutus olisikin keskimäärin vain 0,07 kWh/hkm (1,3 l/hkm) Iso osa tyhjistä junista taitaa edelleen liikkua Dieselillä. Henkilöautolla voi päästä lukemaan 1,04 l/hkm, lisäksi henkilöautolla pääsee varmasti suorempaa, eli lyhyemmillä kilometreillä määränpäähänsä. 1,3 ei ole 20-25% 1,04:stä, vielä vähemmän 2,6 on 20-25% 1,04:stä.
Tietysti voidaan kinastella loputtomiin erilaisista autonkäyttötavoista ja sähköntuotannon marginaalipäästöistä. Se ei kuitenkaan muuta tosiasiaa mihinkään; matkustaminen aiheuttaa likimain saman suuruiset päästöt liikennevälineestä riippumatta.

Tästä voimme palata takaisin pääasiaan eli rahaan. Laskin jo, että kolarin radan remontin (86 Milj.) korkokuluilla (4,3 milj.) voisi ostaa kaikille ao. rataa matkustaville lentoliput välille helsinki-kittilä.

Entäs Seinäjoki-Oulu väli, 800 miljoonaa aiotaan käyttää 2600 päivittäisen matkustajan hyväksi! Tämä tarkoittaa pelkkinä korkoina 42 Euroa/matka. VR:n Matkahaun mukaan Seinäjoki-Oulu välinen matka maksaa Intercity 55 junalla 45 Euroa. Kokonaiset kolme euroa näyttäisi siis jäävän muihin kuin rataosan korkokuluihin. Kolmella eurolla pitäisi siis maksaa tuon matkan henkilökunnan palkat, energia, kalustokulut, jne,,, Ja on kai näilläkin investoinneilla jokin kuoletusaika?

Hiukan perusteluita kaipaisin tuollekin 800 miljoonan investoinnille, jota voi verrata vaikka ympäristöministeriön 316 miljoonan vuosibudjettiin, tai energiapolitiikkaan varattuun 63 Miljoonaan euroon. Jos luonto-arvoihin halutaan panostaa uskon rahan vaikuttavan tehokkaammin tuota kautta.


Kommentoi adressia