VR:n hinnankorotusta vastaan

Vesa Engström
Espoo

/ #12 Älä puhu itseäsi pussiin

19.01.2009 20:39

Kumma ettet mainninnut sitten perimmäistä syytä kolarin radan kunnostukseen kun sen ensimmäisen kerran mainitsit, vaan kirjoitit näin:

"Mm. Juuri äsken on alkanut koko Suomen kannalta ”merkittävä” hanke jossa Tornio-Kolari rataosuutta tullaan parantamaan 86 Miljoonalla eurolla. Tällä rataosalla liikkuu huimat 65 000 matkustajaa vuodessa! Siis 32 000 ihmistä käy Kolarin-junalla Lapissa vuosittain. Tätä voi verrata vaikka Levin 20 000 vuodepaikkaan. Rahtia tuolla rataosalla liikkuu 287 000 tn, pääasiassa varmaan puutavaraa. Tuon valtavan tavaramäärän voi kuljettaa vuoden aikana vaikka investoimalla seitsemään (7) rekka-autoon."

Jos kerran tiesit kaivoshankkeesta, mikset maininnut, vaan arvelet että rahti on "varmaan" puutavaraa. Googlella voi peitellä omaa tietämättömyyttä, mutta vaan tiettyyn rajaan asti.

Ensinnäkään, tuota rahaa ei ole vielä käytetty, vaan radan kunnostaminen aloitetaan 2009/2010, ja aikaa kunnostus vie parisen vuotta. (radan tekeminen piti alkaa vasta 2011, mutta sitä aikaistettiin elvytystoimena)
Kysehän tuolla alueella ei ole yhdestä kaivoksesta, vaan alueelle on tulossa 3. Näistä ensimmäinen on jo toteutusvaiheessa, toinen on tulossa. Kolarin puolella oleva kaivos on vielä piirrustuspöydällä, mutta sen suunnittelu etenee. Kaivosten toteutuminen on lähes varmaa. Kolarin kaivoksen avautuminen viivästynee hieman finassikriisin takia, mutta kaikenkaikkiaan projekti on niin pitkällä, ettei sitä tulla perumaan.
Nämä eivät ole mitään mututietoja, sillä projektin yksi vetäjistä on lähisukulaiseni.

Olet kyllä oikeassa monessa asiassa, mutta kannattaisi myöntää, että on järkevää investoida myös rataverkkoon, silloin kun se on perusteltua. Kun palvellaan vientiteollisuutta, on järkevää panostaa infraan, myös rataverkkoon.

Kommentoi adressia