Kuusamoon rautatie

Kyösti Aikkila
Kuusamo

/ #7 Hyvään asiaan on aina uskottava

24.01.2009 20:37

Terveisiä vain sinne Poriin, skeptinen suhtautumisesi Kuusamon ratahankkeeseen on ymmärrettävää… Teillä siellä ”etelässä” on kaupunkien välimatkat vain muutamia kymmeniä kilometrejä, merisatamat vieressä jne. Ei kannata junavaunuun tavaraa lastata muutamien kilometrien siirtojen takia. On luonnollista että lyhyillä matkoilla tavarankuljetuksessa raideliikenne ei pysty kilpailemaan kumipyöräliikenteen kanssa.
En tietenkään tunne asiaa, mutta luulenpa juuri tästä teillä kiikastavan sen kannattavuuden suhteen…

Täällä pohjoisessa tilanne ja olosuhteet ovat aivan toisenlaiset: junavaunu lastataan yleensä 500 – 1000 km matkalle. Oletan, että muutenkin meillä täällä pohjoisessa suhtaudutaan maantieteelliseen saavutettavuuteen aivan eri luokan vakavuudella kuin siellä Ruuhka-Suomessa. Suomi on varsin pitkä maa ja meillä pitkät matkat esim. vaikkapa sinne Poriin.

Raideliikenteen investoinnin kannattavuudesta ja laskentaperusteista voidaan olla hyvin montaa mieltä. Kukapa pystyy varsinkaan pitkällä aikavälillä osoittamaan ne mahdolliset vaikutukset esim. aluetalouteen.
Jos nykyinen Helsinki – Kajaani-linja on kannattava, niin eikös radan jatkaminen Taivalkosken kautta Kuusamoon pitäisi vain vahvistaa koko linjan kannattavuutta…