Oulun joukkoliikenteen parantaminen: Oulunsalo-keskusta-Linnanmaa

paljasjalakanen

/ #11

10.12.2014 12:40

Muutin Oulun keskustasta vuosi sitten Oulunsaloon, eli kotikaupunkini Oulun Oulunsalon kaupunginosaan. Uuden kodin sijainti valikoitui kaikista kaupunginosista suureksi osaksi juurikin todella hyvien kulkuyhteyksien vuoksi (olen autoton ja suosin joukkoliikennettä). Silloinkaan tosin yöliikennettä ei ollut (johon toivoin tulevan parannusta, onhan täällä niin paljon asukkaita), mutta muutoin kuitenkin todella hyvät aikataulut.

Nyt tilanne on huonontunut uudistuksen myötä radikaalisti. Hinnoittelu ja yhteydet ovat todella epäreiluja Oulunsalon kaupunginosassa asuvia kohtaan (vrt esim Patela), matkaa on muihinkin kaupunginosiin yli 10 km mutta niihin pääsee keskustasta bussilla vielä 3 aikaan yölläkin, hinnat huomattavasti halvemmat jne. 

Täällä Oulunsalon Pitkäkankaallakin todella asuu ihan tavallisia ihmisiä, jotka viettävät mielellään aikaa myös kaupungin ravintola- ja yöelämässä, tapaamassa ystäviään ja ihmisiä, käyvät kulttuuritapahtumissa jne, matkustavat ja liikkuvat, ihan kuin ne muutkin oululaiset siellä pohjoisen suunnassa. Nyt jotta voi lähteä myöhäiseen yöelämään kotoaan, joutuu ajamaan taksilla molempiin suuntiin, hinta 2 x 35 eli 70 eur! Täytyy siis olla todella rikas jotta voi sosiaalista elämää harrastaa täältä käsin!

Oulunsalo on Oulua, mutta tämä ei ihan vielä näy käytännön elämässä. Tilanne on todella epäreilu ja epälooginen. Myös täysin käsittämätöntä on että "lastenvaunujen kanssa saa matkustaa ilmaiseksi vain Oulunsalon alueella". Asia ei itseä koske, mutta hullulta kuulostaa. Miksei sama koske esim kuivasjärveläisiä, vaan he saavat körötellä koko matkan vaunuineen ilmaiseksi keskustaan???

Ja niin, ei voi edes harkita palaavansa reissulta junalla sunnuntai-iltana Ouluun, ellei ole taas taskussa sitä 35 euron taksirahaa ylimääräisenä. Puhumattakaan jos tulee tarvis lähteä vaikka Oysin päivystykseen illalla. Oho! Taas on se seitsemänkymppiä oltava ylimääräistä tai sitten oltava menemättä.

Hinnoittelu täytyy todellakin saada myös yhdenvertaiseksi, esim Sarjalippua käyttäville on oltava yhtälailla edullista matkustaa, eli myös silloin kun matkustus ei ole jokapäiväistä ja vaikka asuu Pitkäkankaalla eikä Kaijonharjussa.

Voisiko päättäjät ottaa nyt homman hoitoon ja ihan jo kaupunkilaisten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon nimissä järkeistää nämä asiat? Oulunsalo on Oulun kaupunginosa, täällä asuu 10000 ihmistä joille kuuluu järkevähintainen ja myös yöllä ja viikonloppuna toimiva joukkoliikenne siinä missä muillekin oululaisille. Ei se että OLIMME eri kuntaa ja kaupunginosan rajalle on matkaa 10-12 km, tee meistä yhtään sen vähemmän tärkeitä. Ihan yhtä kaukana on moni muukin asuinalue sieltä kaupungintalolta katsottuna.

Ja ellei päättäjät jo tiedä, niiden lentokenttämatkustajien osuus tämän linjan busseissa on mitätön, näin on ollut jo vuosia (olen kulkenut myös lentokentälle töihin 19:lla vuosien ajan), eli tärkeämpää kuin ainoastaan niiden lentokenttäasiakkaiden tarpeidenkaan miettiminen olisi miettiä ihan meitä asukkaita täällä bussireitin varrella!

Palautetta on annettu mutta ei ole vielä mitään tapahtunut. Toivotaan että nyt alkaisi tapahtua. Kiitos adressin tekijälle!