Kuusamoon rautatie

Jouni Jokela
Kirkkonummi

/ #12 Parempia vaihtoehtoja tarvitaan

28.01.2009 21:07

Kolarin rata on ollut olemassa iät ajat. Tällä hetkellä sitä käyttää noin 64 000 matkustajaa vuodessa! Siis 32 000 ihmistä käy junalla kolarissa vuosittain. Tätä voitte verrata vaikka Levin 20 000 vuodepaikkaan.

Kolarin Radan pelkkä peruskorjaus maksaa n. 86 Miljoonaa euroa.
Kolarin radankorjauksen pelkillä korkokuluilla voitaisiin ostaa lentoliput kaikille rataosan junamatkustajille välille Hki-Kittilä. Tällöin ”junalipun” hinnan voisi tuolla osuudella pudottaa nollaan! On siis kallista ylläpitää joukkoliikennettä, kun ne liikennöivät joukot puuttuvat.
Eikä VR:n auto-vaunu kapasiteetti riitä tällä hetkelläkään lapin hiihtoloma viikoilla vastamaan kysyntään, vaikka he ajavat vain Kolariin ja Rovaniemelle.

Mikäli haluatte oikeasti edistää mökkimatkailua, niin kehittäkää palvelupaketti jossa ihmiset voivat tulla lentäen Kuusamoon ja auto tulee autonkuljetusautolla perässä. Se ei välttämättä ole edes kalliimpaa kuin VR:n auto-juna paketit. Ainakin se pystyy paremmin vastaamaan kysynnän vaihteluun.

SE Mäkinen Logistics Oy / Iiro Mäkinen voisi olla hyvä ensi kontakti Kuusamon matkailu väelle. He tutkivat paraikaa tällaisen palvelun käynnistämistä, palvelun, jota minäkin voisin käyttää. Autojuna kun ei tarjoa riittävää vastinetta rahalle.

Kaikkea hyvää vain sinne koillismaalle, ja jos onnistutte saamaan sen 200 Miljoonaa investointi rahaa, mitä tuon radan tekeminen maksaa, niin älkää hyvät ihmiset tuhlatko sitä kannattamattomiin raiteisiin. Uskon teidän löytävän rahalle tuottavamman käyttökohteen.