Vanhusasiavaltuutetun viran ja toimiston perustaminen

Anna-Liisa Mikkelä
Helsinki

/ #11 Hyvää alkua on pyrittävä vaalimaan, mutta...

31.01.2009 19:20

Onhan tämä ollut mahtava alku yhdistykselle, kukaan ei voi sitä kiistää. Ja kuten Reijo Väänänen kirjoittaa, alun innostus on saatava kanavoitua toiminnaksi. Mitenhän se tapahtuu?

Olen ollut Senioriliikkeessä mukana marraskuusta 2008 lähtien ja seurannut läheltä pienen ydinjoukon työskentelyä yhteiseksi hyväksi. Enempää tältä ydinjoukolta ei mielestäni voida vaatia, sillä vuorokaudessa on itse kullakin vain 24 tuntia aikaa. Mutta jo lasketaan yhten kaikkien yhdistykseen kuuluvien vuorokaudet, työtunteja on vaikka millä mitalla. Voisimmeko hyödyntää ne?

Reijo Väänäsen kannustava esimerkki Yhdysvalloista ei sovi suoraan Suomeen. Meillä ei koskaan ole vapaaehtoistyö ja talkoohenki ollut niin yleistä ja suosittua kuin Yhdysvalloissa 30-40-vuotta sitten. Ranskalainen yhteiskuntatieteilijä Alexis de Tocqueville matkusti 1830-luvulla Yhdysvaltoihin ja kirjoitti näkemästään ja kokemastaan kirjan. Yhdysvalloissa kierrellessään häntä hämmästytti kaikista eniten se vapaaehtoistyön määrä, mitä nimenomaan maan pohjoisosissa tehtiin. Sellaista hän ei tiennyt olevan missään muualla maailmassa. Sosiaalista pääomaa ja yhteisöllisyyttä paljon tutkinut Harvardin yliopiston prof. Robert D. Putnamin mielestä Yhdysvalloissakin yksilön hyvä on viime vuosikymmeninä korvannut yhteisen hyvä. Toivottavasti uusi presidentti Barack Obama onnistuu puhaltamaan henkiin entisen talkoohengen. Hänen vaalivoittonsahan oli seurausta nimenomaan miljoonien ihmisten vuosia kestäneestä vapaaehtoistyöstä. Mutta kuten sanottu Suomessa meillä on paljon pitempi tie samanlaiseen yhteisöllisyyteen, koska meillä ei ole samanlaista menneisyyttä, yhteisöllisyyttä arvostavaa elämän mallia. Mutta ainahan me voimme yrittää.

Yleisesti ottaen sosiaalisen pääoman rapautuminen vie aikaa ainoastaan muutaman kymmenen vuotta, sen sijaan yhteisöllisyyden synnyttäminen/nostattaminen vaatii paljon enemmän aikaa. Me yritämme Senioriliikkeessä tätä yhteiseen hiileen puhaltamista, mutta kovin on kivikkoinen tie. Kaikkien pitäisi tajuta, että jokaisen työpanos on tärkeä. Jokaisen kynnellekykenevän on ruvettava keräämään adressia ja hankkimaan uusia kannattajia Senioriliikkeelle. Vain sillä lailla Senioriliike pääsee päämääräänsä: mahdollistamaan arvokkaan ja turvallisen vanhuuden jokaiselle suomalaiselle.

Tervetuloa siis takoisiin!