Perhepäivähoitajien palkkaus, työn määrä ja vastuu

Kemppainen A

/ #16 Re: Re: Arvostus kohillaan komentti

12.09.2011 23:07

#13: Arja - mummu - Re: Arvostus kohillaan komentti

hämeenlinnassa ainakin kaikki päin reisiä tällä hetkellä... täällä perhepäivähoitajien työaikalainsäädäntö on otettu varhaiskasvatuskeskusten johtajien toimesta vastaan kuin punainen vaate. Tasotausjaksot valittu 6kk ajanmukaisesti. ylitöistä ei makseta. ne saa tasotusvapaina (joita muuten tulee paljon). meidän hoitaja joutuu olemaan loppuvuoden aikana ainakin kaksi viikon jaksoa tasotusvapaalla. viikkovapaita tulee n. 6 vkon välein... hoitajilla ei ole oikeutta valita näitä "vapaajaksojaan" eikä he siten voi esim varata matkaa (jos nyt sellaiseen olisi jollain varaa, tosin palkkaus on heidän esimiehensä mukaan TODELLA kilpailukykyinen... niin justiinsa juu) tai vaikkapa mökkiä koska saattaa työvuoroihin tulla muutoksia. LApset laitetaan tasotusjaksoilla päiväkotiin. jos ei jostain syystä halua käyttää tätä päivähoitovarapaikkaa ja järjestää lapselleen itse väliaikasen hoidon esim isovanhemmilta ei tätä hyvitetä ollenkaan päivähoitomaksuissa. lisäksi sellaiset vanhemmat joilla ei ole ns.normi työaikaa (8-16) ja mahdollisuuttaa säännölliseen lapsen hakemiseen suositellaan heille siisrtymistä (lue pakotetaan) päiväkotiin. suunnitelmissa oli että tasoitusjaksoja varten palkattaisiin 2-3hoitajaa ja perusttaisiin ryhmäpäiväkoti jonne lapsen voisi aina viedä kun omahoitaja sairaana tai tasoitusjaksolla. tämä systeemi tuntuu sinänsä oikein hyvältä koska silloin vältettäisiin tuo joillekin todella merkittävä kynnys viedä lapsi päiväkotiin. lisäksi bonuksena hämeessä saatetaan joutua myös tilanteeseen jossa perhepäivähoitaja komennettaan päivän varoitusajalla tasoitusvapaalle ja lapsi joutuukin varahoitoon (=päiväkotiin). tämä tapahtuu siinä tilanteessa jos on tiedossa että hoitajalle on tulossa seuraavana päivänä vain yksi lapsi ja tasoitusvapaita käyttämättä. tänne tehtiin myös tämän vuoden alusta päätös että perhepäivähoitaja voidaan komentaa tämän yhden lapsen kanssa alueensa päiväkotiin töihin jos siellä on työntekijä vajaus ( hoitajalle maksetaan normaalisti, ei lastentarhan hoitajien palkkauksen mukaan, niin koska onhan se palkka niin kilpailukykyinen niihin lastentarhan hoitajiin nähden) tästä sai kuulla yleensä edellisenä iltana omalta hoitajalta että huomiseksi tuli käsky päiväkotiin kun muita lapsia ei ole tulossa teidän lapsenne lisäksi. Tällä haettiin säästöjä. tosin meille vanhemille tästä ei puhuttu mitään etukäteen vaan tempaistiin homma käyntiin keneltäkään mitään kysymättä tai sanomatta. Huhuja oli ollut kuitenki jo syksystä saakka. Nyt tämä toiminto on kait lopettettu kun katsottiin ettei sillä saatu säästöjä aikaiseksi. en ole tästä täysin varma kun johtaja puhui niin sekavasti asiasta, kierrrellen ja kaarrelleen.

johtajan mukaan työaikalaki muutos ei anna joustoa ollenkaan työvuorolistoja tehdessä. viikkotyötunnit ei saisi ylittää tuota 40 h/vkossa koska se on kuulemma lain vastaista jos tekee työviikkoon esimerkiksi 50h /vko jakson. tämä ei mennyt mulla mitenkään läpi. En ymmärtänyt. kuitenkin työvuorolistat kun tehdään niihin täytyy lisätä vielä muut lisätunnit kuten palaverit ja kokoukset ja koulutukset.

niinkuin joku viisas täällä jo kirjoitti että: "

Tähän ylityö asiaan voidaan varmasti kyllä löytää toimivia ratkaisutapoja kunnissa paikallisesti neuvotelen eli nyt tarvitaan vain paikallista neuvottelu halukkuutta ,ei muuta".

... ainakin hämeenlinnan kaupunki on ottanut jälleen kerran sanelupolitiikka roolin neuvottelujen sijaan.