Perhepäivähoitajien palkkaus, työn määrä ja vastuu

Heidi Vilenius
askola

#1

19.01.2007 07:25

Haluaisin ottaa kantaa myös siihen että perhepäivähoitajat sitoituvat tekemään päivittäin ylitöitä. Viikkotyöaika ei vastaa todellista työmäärää. Keskimäärin päivän pituus on 9-10 tuntia, joka päivä.
Samoin oman lapsen ollessa kotona, tämän sairastuessa ei saa pitää palkallista hoitovapaata, jota muut vanhemmat saavat, vaan on otettava palkaton vapaa hoitaakseen omaa lastansa. Perhepäivähoitajan lapsi tarvitsee yhtälailla omaa vanhempaans akuin muita töitä tekevän lapset. Mutta työnantaja "rankaisee" heti jos pph:n lapsi sairastuu.
Marika Olkkonen
Paimio

#2 PERHEPÄIVÄHOITAJAN PALKKAUS, TYÖNMÄÄRÄ JA VASTUU

04.02.2008 18:39

Hyvä, että joku lähtee ajamaan meidän perhepäivähoitajien palkkaustakin. Vaikka tähän työhön ollaan lähdettykin, käyty kursseja ja koulutuksia niin siitä ei isompaa kiitosta saa eikä työtä arvosteta. Työnsä meistä jokainen hoitaa taatusti hyvin ja huolehtii lapsista tosiaan sen 9-10 tuntia joka päivä. Ja tämä päivähän ei tietenkään siihen lopu, vaan sitten hoidetaan koti kuntoon seuraavaa päivää varten sekä haetaan kaupasta ruoat jne. Yksi kyllä olisi myös erittäin hyvä asia, että olisi yhtenäinen säädös jokaisessa kunnassa, että kun me hoidamme myös omat lapsemme siinä samassa, ilman korvausta, niin myös omistakin lapsista olisi hyvä jos heistäkin maksettaisiin se sama korvaus kuin hoitolapsista ja myös siten maksaisimme heistä sen hoitomaksun, mutta jäisi kuitenkin enemmän käteen. Ja tämä toimii joissain kunnissa, mutta harvassa, ei meidänkään kunnassa niin toimita, mutta aika lähellä toimitaan näin. Mutta meillä sentään saadaan oman lapsen sairastaessa olla poissa töistä kolme päivää, kunhan vaan on lääkärin todistus, mutta tämäkin olisi hyvä jos se olisi kaikissa kunnissa yhtenäinen. Toivottavasti palkkaukseen saataisiin jotain järkeä. Aloittaessani työni, hoidin omiani kaksi kotona ja sain kaksi hoitolasta joista toinen oli puolikas, laskin huvikseni oman tuntipalkkani ja se oli 1€/tunti...eipä siinä oikein tiennyt nauranko vai itkenkö, mutta edelleen vielä jatkan työtäni ja sentään on kolme hoitolasta mutta ei se palkka mikään loistava ole. Kuitenkin hoidan siinä omat sekä muiden lapset; olen lasten hoitaja, opettaja, sairaanhoitaja, "poliisi", siivooja, ruoanlaittaja ja mahdollisesti paljon muutakin päivän aikana, PALKKAUS NAURETTAVA kun tekee yksin kaiken.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

04.09.2010 21:17


mitta täysi
Vieras

#4 Perhepäivähoitajien palkkaus

19.10.2010 08:28

Kiitos adressin alkuunpanijalle. Tässä tuli pelkkää asiaa ja faktaa.
Haluan lisätä tuohon, et me olemme niinkuin yksityisyririttäjät, paitsi ettemme millään voi vaikuttaa siihen, saammeko kokopäiväisiä vai osa-aikaisia(13pv/kk). Palkka olisi jotenkin siedettävä, jos saisimme 4 lasta, josta maksetaan n.400e/lapsi.
Minulla o nyt palkka vuoden 2002 tasolla!!!!
Voi vaan ajatella kuinpaljon euron myötä ja muutenkin on kaikki noussut.
teen tätä täysin nälkäpalkalla.



Vieras

#5 Perhepäivähoitajan palkka

19.10.2010 08:38

Ruoka, sähkö,jätemaksu, vesimaksut, kaikki on viime vuoden aikana noussut, mut meidän kustannuskorvaukset ei nouse. Lapsille pitäisi laittaa terveellistä ja monipuolista ruokaa. Vihannekset ja hedelmät maksaa maltaita, oli kesä tai talvi. Talvella kotim,hedelmiä ja vihanneksia ei voi aina ostaa, vaikka haluais.
Hoidan joka päivä 2kokopäiväistä ja 2-3 pv osa-aikaisia, josta yksi voi jäädä pois noin vain, vaikka ruoka on varattu myös hänelle.
Olen lähtenyt tähän työhön hoitaakseni 4 kokoaikaista, josta saisin ees siedettävän korvauksen, mut kun on valtakunnallinen laki, ET TÄYTYY JÄRJESTÄÄ HOITOPAIKKA ESIM. 13 PV/KK. Siitä saamme vain 1/2palkkaa!
Harri Aalto, Pirkkala
Vieras

#6 Perhepäivähoitajille kiinteä peruspalkka

17.12.2010 21:57

Tulen ajamaan asiaa eteenpäin vuoden 2011 aikana ja tavoitteena on saada ensiksi perhepäivähoitajille kiinteä peruspalkka, joka ei ole sidottu hoidossa olevien lapsien lukumäärään.Tämän jälkeen pitää saada korjatuksi työaikaan liityvät epäkohdat
kuten ylitöistä todellinen korvaus eli prosentti palkka kuten muissakin ammateissa.
Mutta aluksi kiinteä peruspalkka, siitä pitää lähteä.
Hoitajana pitkään
Vieras

#7 sairasloma

10.01.2011 21:45

perhepäivähoitajan sairastettua sairasloma syö ylityöt.Elikkä me sairastamme ylityövapaana!Samoin vuosilomalle jäädessämme loma syö ylityöt.Minäkin teen 10tunnin työpäiviä eikä tämä ole oikeudenmukaista.Onko muilla aloilla näin?
Harri Aalto, Pirkkala
Vieras

#8 Sairasloma komentti

16.01.2011 21:15

Tietääkseni muilla aloilla ei saraslomalle tai lomalle jäänti syö ylitöitä(,en ole 100 prosenttisen varma).Voikin hyvin sanoa, että perhepäivähoitajien sopimus on kauttaalta jäänyt jälkeen muiden alojen sopimuksista.Sopimuksen korjaamisen pitäisi hoitaa JHL:n edunvalvojat neuvottelemalla kunnallisen alan sopimusneuvottelijoiden kanssa.On ihmeelistä, että perhepäivähoitajien sopimusta ei ole hoidettu kuntoon, sillä kunnat tarvitsevat yhä perhepäivähoitoa kunnallisena lasten päivähoitomuotona .Paikallisesti näistä asioista voi myös sopia
eli JHL:n paikkallisyhdistyksen edustajat ja kunnan työnantaja puolen edustajat.
Mutta valtakunnallisella tasolla koko perhepäivähoito asian todellisuus taitaa olla, että perhepäivähoitajien sopimuksen korjaamiseen , ei ole halutu paneutua ,jostain syystä sillä tarmolla ,mitä asia edellyttäisi.Tänä vuonna yritän saada perhepäivähoitajien asiaa enemmän esille, että kiinostus asioiden korjaamiseen heräisi myös valtakunnallisella tasolla. Eikä vain sielä täällä paikallisella tasolla.
Harri aalto,Pirkkala
Vieras

#9 työaikalain piiriin 1.8.2011 alkaen

24.03.2011 22:43

Perhepäivähoidossa pitäisi alkaa noudattaa työaikalain vaatimuksia 01.08.2011 alkaen.Nyt pitää alkaa käymään paikalliset neuvottelut käytänön kysymyksistä eli jaksotuksesta.Tällä tarkoitetaan sitä viikko tai kuukausi määrää minkä sisällä on tasoitettava perhepäivähoitajan työaika lain määräämälle tasolle ,mikä tulee olemaan 40 tuntia viikossa.Jos työaika ei tasoitu tasoitusjakson aikanan 40 tuntiin , niin ylimenevät tunnit ovat sitten ylityötunteja, joista on maksettava prosenttikorotus eli 35%/tunti.Ylityöt voidaan antaa palkallisina vapaapäivinä tai sitten maksaa rahana.Tämä on selkeä parannus nykyiseen sopimukseen.
VIELÄ PPH
Vieras

#10 arvostus kohillaan??

26.04.2011 12:28

Minulla on ryhmässäni omia lapsia, joita ei oteta huomioon mitenkään muuten kuin ryhmän koossa. En saa heistä, kotihoidon tukea, en palkkaa.. En tule saamaan eläkettä tältä ajalta, jolloin lapseni ovat olleet kotona (eli karkeesti sanottuna saan minimi eläkkeen 10 vuoden ajan! VAIKKA TEEN töitä koko ajan..)

Kun lapseni sairastuu, eikä minulla ole vapaita jäljellä, joudun ottamaan PALKATONTA ja kaiken lisäksi etsimään (ehkä joka päivälle) hoitolapsille uuden varahoitopaikan! Minä etsin, eli teen työtä, olen kotona kipeän lapseni kanssa ja tuskailen, mihin saan hoitolapset varahoitoon... Ja saman homman joudun tekemään, mikäli olen itse kipeä! (Nöyryyttävää!Soittelen 10-20 hoitajaa läpi ja etsin paikan ja sitten soittelen vanhemmille ja etsin hoitajan osoitteita ja....) Kuuluuko se minun hommiini, jos kerta olen "pois" työstä.. ??

Kuinka moni muu joutuu ottamaan palkatonta sen takia, että lapset on sairaita?? Joka aamu sitä miettii et onko lapseni nyt NIIN kipeä, että otan sen takia palkatonta, kun ei tule palkkaa joutuu sitten kaupassa miettimään et ostanko lapsille nyt tavallista maitoa vai maitojauhetta, josta riittää pidempää?? ostanko leivät vai joudunko käyttämään aikani itse leipoen.. ?? Teenkö taas jauhelihakeittoa, josta riittää pari päivää.. vai kenties kiusausta, jota oli juuri viime viikollakin.. Ei ole mukavaa ressata koko ajan rahasta, kun arki lasten kanssa olisi muuten parasta mitä tiedän. Palkka vain ei riitä kaikkeen siihen, mihin sen pitäsi riittää.. Lapsille joutuu ostamaan kevät/talvivaatteet eri kerroilla, kun ei muuten riitä rahat ruokaan, laskuihin ja talolainaan.. Työtä ei arvosteta ja minulla on varmasti maailman tärkein ja arvokkain työ, saan olla mukana lapsen arjessa ja nähdä joka päivä kun pieni ihminen oppii jotain uutta!

onneksi pääsimme työaikalain piiriin, mutta toivotaan ettei käy samalla lailla kuin ruotsissa, jossa 60000 hoitajaa karsiutui 300 hoitajaan, kun uudistus tuli. Vanhempien reaktio oli käsittämätön, kun mikään ei enää toiminut ja hoitajilla kertyy lomapäiviä aika kiitettävästi, mikäli 10 tuntisia työpäiviä ei saada jotenkin kuriin.. En ymmärrä miten oma 9.5h päivän saa lyhemmäksi. Vanhempien työaika on 8h, siihen 30 min ajot aamuun ja iltapäivään, niin se on väkisin ainakin se 9h, nytkin se venyy joka päivä yli 9.5h mittaiseksi.. entäs ne, joiden vanhemmat ovat kauempana töissä tai pidempi työaika?? Katsellaan mitä isommat pomot tuumailee, onhan tässä vielä muutamia kuukausia aikaa.. En ota itse ressiä!
Harri Aalto, Pirkkala
Vieras

#11 Arvostus kohillaan komentti

30.04.2011 21:11

On tietysti perhepäivähoitajien kohdalla väärin , että sopimus ei tunne palkallisia päiviä silloin, kun oma alle 10 vuotias lapsi on sairas.Paikallisesti on monissa kunnissa neuvoteltu kuten meillä täällä Pirkkalassakin, että kolmelta päivältä perhepäivähoitaja saa palkan,kun oma alle 10 vuotias lapsi on sairas.Mutta tämä pitäisi tietenkin olla voimassa myös valtakunnallisessa perhepäivähoitajien sopimuksessakin, tässä yksi asia mikä on muutettava ja saatava kuntoon.
Perhepäivähoitajien työaikalain piirin tulemisessa,on tietysti vaarana, että vuosittainen ylityökatto tulee hoitajilla täyteen , koska työajat ovat monilla 9-10 tuntia/päivä.Vuosittainen ylityökatto on 250 tuntia.Jos ajatellaan esimerkiksi vaikka, että hoitajan työpäivä on aina 10 tuntia/työpäivä eli 10 tunti X 5pv= 50 tuntia/viikko eli ylityötä on 10 tuntia/vko ja ylityökorvaus on 35% eli 35% X 10 tuntia= 13,5 tuntia vapaata tai sitten maksetaan rahana.Edellä olevaan viitaten 10 tuntia ylityötä/viikko eli karkeasti vuodessa 46 työviikkoa(lomat vähennetty) X 10 tuntia = 460 tuntia ylityötä/ vuodessa.Ylityökatto oli siis 250 tuntia ja siihen on saatavissa vielä paikallisesti sopien 80 tuntia lisää eli 250 tuntia + 80 tuntia = 330 tuntia ja edelleen edellä olevaan 460 tuntia - 330 tuntia = 130 tuntia ylitöitä yli lain salliman. Tähän on löydettävä ratkaisu kussakin kunnassa, että perhepäivähoidon tarjonta voi jatkua nykyisenlaisena.Tähän ylityö asiaan voidaan varmasti kyllä löytää toimivia ratkaisutapoja kunnissa paikallisesti neuvotelen eli nyt tarvitaan vain paikallista neuvottelu halukkuutta ,ei muuta.
tasapuolisuuttako
Vieras

#12

04.05.2011 09:02

Meillä Jyväskylässä pph:t saa omista lapsista 400e/lapsi ,mikä on hieno asia ja joilla on 2 omaa ja 2 vierasta lasta hoidossa tienaavat jopa 200e enemmän kuin me joilla on 4 vierasta lasta,onko tämä tasapuolista ?
Arja - mummu

#13 Re: Arvostus kohillaan komentti

30.05.2011 10:59

#11: Harri Aalto, Pirkkala - Arvostus kohillaan komentti

On todella hienoa, että olet lähtenyt ajamaan meidän etua sillä jos näin ei tehdä tämä ammatti kuolee ja se on lapsia ajatellen suuri menetys.

Perhepäivähoitajien määrä on vähentynyt vuodesta 1989 26700, 1999 13800 vuoteen 2008 7500 ja nyt 2011 Turun sanomissa olleen artikkelin mukaan 3-4 eläköityvän hoitajan tilalle saadaan 1-2 uutta.

Varhaiskasvatustyöryhmän muistion mukaan: alle 3 vuotiaat sairastavat huomattavasti vähemmän kuin päiväkodissa ja sama trendi toteutui myös vanhempien lasten ryhmässä. Liisa Kelttikangas - Järvinen/Jari Sinkkonen on puhunut ammatin puolesta. Lasteninfektioista on ilmestynyt myös väitöskirja Tampereen yliopistossa, muistaakseni Lääkärin nimi oli Joki-Erkkilä. Ammatin säilyttämisen puolesta löytyy puelesta puhuvaa materiaalia, mutta silti tuntuu ettei näitä asiantuntijoita kuunnella tai heidän mielipiteistään välitetä. Onko se yhteiskunnallista tyhmyyttä/välinpitämättömyyttä en tiedä. Onhan asiamme ollut kahdessa hallitus-ohjelmassakin ja silti vaikuttaa siltä, että ammatin annetaan hiipua.

Työaikalakiin siirtymisen tiimoilta osissa kuntaa on säikytelty niin hoitajia kuin vanhempia.

Täällä Satakunnassa on Harjavallassa työaikalakiin siirtymistä hoidettu asiallisesti. Siellä osa ylitöistä maksetaan rahana ja osan saa tasoittumisvapaina näin taataan hoitajien palkkataso ja ylityökynnys ei ylity ja siinä mielessä ei lakia rikota. Toimiva varahoito on myös järjestetty, sillä varahoitohan on perhepäivähoidossa ollut aina se koitinkivi, mutta siihenkin on keinot olemassa jos hyvää tahtoa asioiden hoitamiseen löytyy. Lapsista ei saa tulla niitä joita pompotellaan varahoidosta/varavarahoitoon

ks

#14 Re: Sairasloma komentti

24.08.2011 12:02

#8: Harri Aalto, Pirkkala - Sairasloma komentti 

 katsokaapa metsäkonealan tes.. todella törkeää kummankin ammatin kohdalla ja metsätyömies on parhaillaan 11 tuntia poissa kotoaan ja kun sinne viimein pääsee niin onkin jo nukkumatin aika.

kiukku-iita

#15

10.09.2011 15:24

Mistähän se johtuu, että perhepäivähoitajat joutuvat itse soittelemaan varahoitoa lapsilleen; eikö sen pitäisi olla ohjaajan tehtävä? Millainen voisi olla toimiva varahoitosysteemi? Kaupungissamme sellaista ei ole, ja siitä syystä ylikokoisia ryhmiä riittää..syynä toki myös se, että hoitajia on niin vähän, ja ilmeisesti päiväkoteja ainakaan ei käytetä ensisijaisina varahoitopaikkoina. Hieman pelottaa, että tasoitusvapaiden pitäminen ei onnistu tilanteen takia..aina joku on sairaana, ja nyt kun ryhmät ylitäysiä (muuten pph-lain vastaisesti!!)on aika mahdotonta olla vapaalla. Eli orjatyö ns. "kunnon työtä" tekevien puolesta jatkuu :( ? Aika olisi nousta kaikkien yhdessä barrikaadeille tätä nykymeininkiä vastaan. On väärin, että pph:t mielletään ns. toisten työtä tekevien palvelijoina, orjaluokkana, joka todella saakin työstään usein vain orjan palkan. Palkkaus on kuitenkin tietynlainen arvostuksen mittari..ja kun olisi edes samat oikeudet esim. palkalliseen sairaslomaan kuin toisilla. Työaikalain piiriin pääseminen on upes asia, mutta jos kunnissa asiat hoidetaan huonosti..niinkuin toistaiseksi täällä, tulee laista vain susisovellus, joka huonontaa arkea entisestään ja vähentää pphoitajien määrää. Kunpa löytyisi ihmisiä, jotka jaksaisivat oikeasti taistella tasavertaisemman tulopolitiikan puolesta myös tämän ammattialan kohdalla. Työ on tärkeää, jos ajatellaan, että lapsissa on tulevaisuus. Silloin lasten hoitajallakin tulisi olla arvoisensa asema ja sen mukainen palkka.
Kemppainen A

#16 Re: Re: Arvostus kohillaan komentti

12.09.2011 23:07

#13: Arja - mummu - Re: Arvostus kohillaan komentti

hämeenlinnassa ainakin kaikki päin reisiä tällä hetkellä... täällä perhepäivähoitajien työaikalainsäädäntö on otettu varhaiskasvatuskeskusten johtajien toimesta vastaan kuin punainen vaate. Tasotausjaksot valittu 6kk ajanmukaisesti. ylitöistä ei makseta. ne saa tasotusvapaina (joita muuten tulee paljon). meidän hoitaja joutuu olemaan loppuvuoden aikana ainakin kaksi viikon jaksoa tasotusvapaalla. viikkovapaita tulee n. 6 vkon välein... hoitajilla ei ole oikeutta valita näitä "vapaajaksojaan" eikä he siten voi esim varata matkaa (jos nyt sellaiseen olisi jollain varaa, tosin palkkaus on heidän esimiehensä mukaan TODELLA kilpailukykyinen... niin justiinsa juu) tai vaikkapa mökkiä koska saattaa työvuoroihin tulla muutoksia. LApset laitetaan tasotusjaksoilla päiväkotiin. jos ei jostain syystä halua käyttää tätä päivähoitovarapaikkaa ja järjestää lapselleen itse väliaikasen hoidon esim isovanhemmilta ei tätä hyvitetä ollenkaan päivähoitomaksuissa. lisäksi sellaiset vanhemmat joilla ei ole ns.normi työaikaa (8-16) ja mahdollisuuttaa säännölliseen lapsen hakemiseen suositellaan heille siisrtymistä (lue pakotetaan) päiväkotiin. suunnitelmissa oli että tasoitusjaksoja varten palkattaisiin 2-3hoitajaa ja perusttaisiin ryhmäpäiväkoti jonne lapsen voisi aina viedä kun omahoitaja sairaana tai tasoitusjaksolla. tämä systeemi tuntuu sinänsä oikein hyvältä koska silloin vältettäisiin tuo joillekin todella merkittävä kynnys viedä lapsi päiväkotiin. lisäksi bonuksena hämeessä saatetaan joutua myös tilanteeseen jossa perhepäivähoitaja komennettaan päivän varoitusajalla tasoitusvapaalle ja lapsi joutuukin varahoitoon (=päiväkotiin). tämä tapahtuu siinä tilanteessa jos on tiedossa että hoitajalle on tulossa seuraavana päivänä vain yksi lapsi ja tasoitusvapaita käyttämättä. tänne tehtiin myös tämän vuoden alusta päätös että perhepäivähoitaja voidaan komentaa tämän yhden lapsen kanssa alueensa päiväkotiin töihin jos siellä on työntekijä vajaus ( hoitajalle maksetaan normaalisti, ei lastentarhan hoitajien palkkauksen mukaan, niin koska onhan se palkka niin kilpailukykyinen niihin lastentarhan hoitajiin nähden) tästä sai kuulla yleensä edellisenä iltana omalta hoitajalta että huomiseksi tuli käsky päiväkotiin kun muita lapsia ei ole tulossa teidän lapsenne lisäksi. Tällä haettiin säästöjä. tosin meille vanhemille tästä ei puhuttu mitään etukäteen vaan tempaistiin homma käyntiin keneltäkään mitään kysymättä tai sanomatta. Huhuja oli ollut kuitenki jo syksystä saakka. Nyt tämä toiminto on kait lopettettu kun katsottiin ettei sillä saatu säästöjä aikaiseksi. en ole tästä täysin varma kun johtaja puhui niin sekavasti asiasta, kierrrellen ja kaarrelleen.

johtajan mukaan työaikalaki muutos ei anna joustoa ollenkaan työvuorolistoja tehdessä. viikkotyötunnit ei saisi ylittää tuota 40 h/vkossa koska se on kuulemma lain vastaista jos tekee työviikkoon esimerkiksi 50h /vko jakson. tämä ei mennyt mulla mitenkään läpi. En ymmärtänyt. kuitenkin työvuorolistat kun tehdään niihin täytyy lisätä vielä muut lisätunnit kuten palaverit ja kokoukset ja koulutukset.

niinkuin joku viisas täällä jo kirjoitti että: "

Tähän ylityö asiaan voidaan varmasti kyllä löytää toimivia ratkaisutapoja kunnissa paikallisesti neuvotelen eli nyt tarvitaan vain paikallista neuvottelu halukkuutta ,ei muuta".

... ainakin hämeenlinnan kaupunki on ottanut jälleen kerran sanelupolitiikka roolin neuvottelujen sijaan.

 

 


Vieras

#17

15.11.2011 12:13

Lastenhoitajille enemmän palkkaa sillä lapsissa tulevaisuus...
Lämmin koti

#18 Adressi on aiheellinen!

16.11.2011 09:53

Adressin aloituksesta on aikaa, tulisi se minun mielestä herättää uudelleen "eloon" ja saada konkreettisesti kotona hoitavien hoitajien palkka-asiaa eteenpäin.

Olen 15 vuotta toiminut kunnallisena pphoitajana, oma valinta aikanaan, sillä halusin hoitaa myös omat lapseni itse. Nyt kuopuksen aloittaessa koulun, olen vakaasti harkinnut lopettaa tämän työn, ja alkaa "ihan oikeisiin" töihin, käytän tuota termiä siksi, sillä oikeista töistä saa myös oikeaa palkaa. Kuulostaa ikävältä ja kylmältä, mutta sellaine paikka tämä yhteiskunta on. Tuotto maksimoidaan, kulut minimoidaan, inhimillisyys unohdetaan, pieni lapsi unohdetaan. Herätään vasta sitten, kun kouluiässä lapsi oirehtii ja suureen ääneen ihmetellään...

Meidän palkkahan on ihan vitsi! Omistus asunnossa asuvana ei omat palkkatulot riitä edes asumiskustannuksiin, jos puoliso ei tienaisi hyvin, en todellakaan pystyisi tekemään tätä työtä.
Päiväkodeissa ja ryhmäpphoitopaikoissa olen saanut olla myös, mutta se inhimillisyys ja lämpö, minkä hoitajan kotona saava lapsi saa on siellä vain sanan helinää.
Ihmettelen suuresti, miksi kunnat ihannoivat laitoshoitoa, ja vielä enemmän ihmettelen sitä, että vanhemmat arvostavat päiväkotitoimintaa niin suurissa määrin.

Pienen lapsen paikka on kotona, jos ei omassa, niin sitten hoitajan. Koti hoitopaikkana on lapselle turvallisen tuntuinen ja yksilölliset tarpeet tulevat hyvin huomioiduiksi. Ei isossa ryhmissä kyetä huomioimaan lapsia yksilöina, vaikka olisi kuinka ammattinsa osaavaa henkilökuntaa.

Sanotaan, että pph:n ammatti on kutsumustyö, kyllä näin on, mutta tuo kutsumus ei maksa meidän laskuja, niin raadolliselta kuin se kuulostaakin, realiteetti on tämä.

Kustannuskorvaukset ovat mitättömät myös, eivät riitä edes kattamaan ruuasta aih. kuluja, miten paljon kuluja tulee ruuan lisäksi, en ole edes laskenut.

Totuus on kuitenkin tämä: Ei tätä työtä jaksa arvostaa itsekään, kun yhteiskunta ei sitä arvosta.
Ainoa ja paras kiitos tulee lapsilta itseltään, mikä tietysti mieltä lämmittää...

vieras

#19

20.11.2011 12:13

Voiko olla totta ettei Suomessa ole kiinteää peruspalkkaa kaikilla aloilla.
Päättäjät tehkää korjaus.

jonnuska78

#20

21.11.2011 07:14

ei ole peruspalkkaa, jos kaikki hoitolapset sairaana voi mennä päiväkotiin töihin mut jos on oma kotona niin eipä pääse. esim. vesirokossa voi olla vaikka viikonkin pois. Kyllä on tilinauha kiva saada käteen, kun kokonainen viikko on palkatonta aikaa :(

Vieras

#21

21.11.2011 07:17

näkyy olevan jo aika pitkältä ajalta nimiä tässä, onko adressia tarkoitus toimittaa eteenpäinkin?
Eihän se pelkästään täällä auta vaan pitäisi saada päättäjille menemään, nimiäkin jo komean pitkä lista..
Harri Aalto, Pirkkala, pääluottamusmies

#22 Re:

23.01.2012 21:25

#21: -  

 Olet oikeassa,ei listaa kannata tänne nettiin haudata.Olisi syytä varmaan viedä tämä nimilista eteenpäin viimeistään sitten,kun kevään edustajistonvaalit on pidetty ja saatu uusi edustajisto kokoon.Tässä olis pohjaa uudelle edustajistolle alkaa lopultakin laittaa koko Suomen laajuisesti perhepäivähoitajien kiinteä peruspalkka asia kuntoon.Nythän on sielä täällä onnistut saamaan aikaiseksi jonkinlaisia kiinteitä peruspalkkasopimuksia, jotka perustuvat paikalliseen sopimiseen eli paikallinen JHL:n yhdistys ja kunta eli politiikot kunnassa ovat sopinneet jonkun tason perhepäivähoitajille ns. kiinteäksi peruspalkkatasoksi kunassa(taitaa olla keskimäärin noin 1700 euroa/kk eli ei kovin hyvä taso).

   Meillä täällä Pirkkalassa on myös tarkoitus nyt kevään aikana käydä neuvotteluja vihdoinkin perhepäivähoitajien kiinteästä peruspalkasta, on muuten jakailtu samaa asiaa jo noin 10 vuotta, mutta nyt pitäisi päästä neuvottelemaan tästä asiasta vakavalla mielellä.Mutta kiinteä peruspalkkataso ei voi olla alle 1900 euroa/kk eli pitää voidaan verrata esimerkiksi päiväkodissa lastenhoitajien palkkatasoon.Vaikka perhepäivähoitajien työ on minusta kylläkin vaativampaa, kuin päiväkodin lastenhoitajan työ.Koska perhepäivähoitajan työhön sisältyy kaikki ne työt , jotka päiväkodeissa hoidetaan useamman eri ammattihenkilön kautta.Perhepäivähoitajahan on työssään sekä kokki että lastenhoitaja ynnä paljon muutakin siltä väliltä. On myös huomattava, että perhepäivähoitaja on yksin vastuussa hoidettavista lapsista, kun taas päiväkodissa tämä vastuu jakaantuu usealle henkilölle. Tämä vastuu kysymys on minusta hyvin merkittävä asia, minkä täytyisi näkyä myös perhepäivähoitajien palkkatasossa , nyt tämä vastuu asia ei kylläkään näy palkkatasossa millään tavoin.

    Viime elokuussa voimaan tullut perhepäivähoitajien työaika muutos(40tuntia/vko) on alkuhässäkän jälkeen lähtenyt tyydyttävästi toimimaan täällä Pirkkalassa.Mutta alussa oli kyllä työnantajan kanssa näkemyseroja ,miten tämä uusi tilanne hoidetaan.Perhepäivähoitajien työaika muutos on ollut vähän kaksi jakoinen asia.Hyvää on se ,että perhepäivähoitajat ovat työaikalain piirissä. Mutta napinaa on kyllä kuulunut myös siitä ,että palkkataso on tippunut, kun työnantaja pyrkii antamaan kertyneet ylityöt mahdollisimman paljon vapaina. Hoitoaikoja on myös pakko puristettu perheiden kanssa sellaiseen muotoon,että ylitöitä ei kovin paljon enää tulekaan.

      Olisi mielenkiintoista tietää miten muissa Suomen kunnissa on tämä perhepäivähoitajien työaika-asia onnistunut ja miten perhepäivähoitajat itse ovat tämän työaika muutoksen kokenneet.Minulle voisi laitta omakohtaisia tuntemuksia tästä asiasta tiedoksi vaikkapa sähköpostilla. Sähköpostiosoitteeni on: harri.aalto@pirkkala.fi.

Perhepäivähoitaja

#23 Jos palkka tasa-arvo toteutuisi...

02.05.2012 11:32

Jaksaisin tehdä tätä työtä vielä eläkeikään saakka.
Miten paljon liitto (JHL) voi vaikuttaa kunnan sisällä tehtäviin palkkoja koskeviin päätöksiin?
Kuinkahan hyvin lakko tehoaisi? Onko missään kunnassa toteutettu?
Harri Aalto, pääluottamusmies, Pirkkala

#24 Re: Jos palkka tasa-arvo toteutuisi...

07.05.2012 21:52

#23: Perhepäivähoitaja - Jos palkka tasa-arvo toteutuisi... 

   JHL voi neuvotella kuntatyönantajan kanssa valtakunnallisesti perhepäivähoitajien oikeasta ,ei lapsilukuun perustuvasta peruspalkkaratkaisusta ja tämän peruspalkkaratkaisun rahallisesta tasosta.

     JHL:n pitää vain nostaa tämä palkka-asia oikeasti neuvottelupöytään ja haluta oikeasti tehdä tälle perhepäivähoitajien peruspalkka-asialle jotain todellista.On hyvä muistaa, että jäsenet myös perhepäivähoitajat maksavat JHL:lle jäsenmaksuja sen takia ,että JHL toimii heidän edunvalvojanaan kuntatyönantajaan päin.

      Tästä perhepäivähoitajien peruspalkka-asiasta ja sen rahallisesta tasosta ei ole jostain syystä haluttu tehdä tärkeää kysymystä JHL:n edunvalvonnan piirissä,vaikka se sitä todellisuudessa onkin.Sopii hyvin kysyä: Miksiköhän???

         Lakkoasetta tämän asian suhteen ei ole taidettu vielä missään kunnassa käyttää. Mutta ennen mahdollista lakkoilua tai muunlaista toimenpidettä ,olisi syytä kyllä ensin avata neuvotteluyhteys JHL:n ja kuntatyönantajan kanssa tästä perhepäivähoitajien palkkakysymyksestä.

          On myös hyvin tärkeää, että perhepäivähoitoa lastenhoitomuotona  pidetään esimerkiksi lehtikirjoittelun kautta esillä jatkuvasti laajemmallekin yleisölle. On myös korostettava kuntien päättäjille eli kunnanvaltuutetuille , että jo pelkästään kuntatalouden kannalta perhepäivähoidon merkitys on kunnille hyvin suuri, ei tarvitse rakentaa niin paljon kalliita päiväkoteja. Voidaankin perustellusti sanoa, että perhepäivähoitajat ovat aitoja kuntatalouden säästäjiä arvokkaan työnsä lisäksi.

         Itse uskon kyllä,että perhepäivähoitajille tullaan saamaan kiinteä peruspalkkaratkaisu, joka ei ole riippuvainen hoidettavien lasten lukumäärästä.Mutta tämän asian eteenpäin vieminen vaatii kyllä vielä sitkeää työtä ja vankaa uskoa asiaan sekä kärsivällisyyttä.

         Tulen tätä asiaa viemään sitkeästi eteenpäin ja tulen käyttämään siihen kaikki mahdolliset keinot. En aio luovuttaa ennen kuin perhepäivähoitajilla on kiinteä oikea peruspalkka, joka on  myös rahalliselta tasoltaan oikeudenmukainen perhepäivähoitajan työn vaativuuten nähden.

 

 

 

          

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

23.06.2012 23:57