Luontaishoitoja uhataan rajoittaa Suomessa

Tutteli Hamemrmann
Hki

/ #17 Luontaishoitojen turvallisuus

09.02.2009 11:58

Suomessa on noin 4000-5000 asiallisesti koulutettua luontaisterapeuttia. Sen lisäksi on runsaasti henkilöitä, jotka ovat käyneet eri pituisia luontaishoitoalan kursseja ja ryhtyneet sitten harrastamaan hoitotyötä. Tämä on yksi syy miksi Luonnonlääketieteen Keskusliitto ja eri terapiamuotojen ammattijärjestöt haluavat, että Suomeenkin saataisiin nykyoloja vastaava lainsäädäntö. Laissa tulee määritellä koulutusvaatimukset ja tulee luoda virallinen terapeuttireskisteri sekä ammattinimikesuoja asiallisesti koulutetuille alan ammattilaisille. Silloin potilailla/asiakkailla on jonkinlainen mahdollisuus etsiä itselleen ammattitaitoista hoitoa.

Luontaisterapeuttien koulutukseen kuuluu anatomian, fysiologain ja tautiopin perusopinnot juuri siksi, että terapeutin tulee tietää, mitä sairauksia hän voi hoitaa ja milloin potilas/asiakas on ohjattava lääkärin tutkimuksiin ja hoitoon.
Monet ihmiset hakeutuvat luontaisterapeuttien hoitoon yleensä vasta, kun kaikki koululääketieteen keinot on kokeiltu eikä apua ole löytynyt. Yleensä pystymme auttamaan näitäkin potilaita.

Luontaishoidot ovat luonteensa ja hoitomenetelmiensä vuoksi yleensä turvallisia. Hoitovahinkoja tapahtuu äärimmäisen harvoin, kun verrataan esimerkiksi virallisen lääketieteen hoitoihin. Viimeisen 20 vuoden ajalta on vain muutama vakava hoitovirhe ja yksi niistä on juuri tämä diabeteslapsen kuolema, jota ei olisi saanut tapahtua. Sitä on kylläkin käytetty ja käytetään kaiken aikaa lyömäaseena koko luontaisterapia-alaa vastaan ja se muistetaan mainita jokaisessa keskustelussa, kun halutaan mollata luontaishoitoja.
Tietääkseni kyseistä kuhne-hoitajaa ei kuitenkaan tuomittu hoitovirheestä. Olisikin mielenkiintoista tietää, miksi. Mikä oli vanhenpien osuus päätöksessä turvautua yksinomaan kylpyhoitoon.

Keski-Euroopassa ja muualla maailmassa luontaisterapiat ovat kunniassaan ja myös lääkäreiden sekä muiden terveydenhoidon ammattilaisten käytössä. Niiden hyödyistä on runsaasti tutkimusnäyttöä ja toivottavasti Suomessakin saadaan aikaan lainsäädäntö, jolla voidaan edistää hoitojen ja hoitotuotteiden turvallisuutta ja laatua.

Tutteli Hammermann
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen terapeutti