Adressi Koulukiusaamista Vastaan

Susanne Viinamäki
Adressin tekijä

/ #101 #99 Oikeus, vastaus:

20.03.2009 18:05

I

Ensimmäinen oikeustuomio koulukiusaamisesta annettiin vuonna 1999. Huittisten kaupunki tuomittiin maksamaan koulukiusatulle naiselle 72 500 markkaa korvauksia. Perusteena oli se, että kaupunki laiminlöi velvollisuutensa, kun se ei puuttunut naiseen kohdistuneeseen kiusaamiseen. Kaupunki valitti päätöksestä korkeimpaan oikeuteen asti, mutta tuomiota ei muutettu.
http://www.mtv3.fi/uutiset/arkisto.shtml/arkistot/kotimaa/1999/11/6785


II

Hämeenlinnan kaupungille tuomio koulukiusaamisesta
16.04.2005 14:11

Käräjäoikeuden mukaan koulussa oli havaittu pitkään jatkuneen kiusaamisen vaikutus lapseen.

Käräjäoikeus on tuominnut Hämeenlinnan kaupungin maksamaan koulukiusatulle teini-ikäiselle nuorelle 8 500 euron korvaukset. Tuomiosta kertoo Hämeen Sanomat. Hämeenlinnan kaupunki vienee jutun hovioikeuteen.

Lehden mukaan kiusaaminen oli alkanut vuonna 1996, jolloin uhri oli kolmannella luokalla ja jatkunut viisi vuotta. Lasta oli muun muassa lyöty, tönitty, haukuttu ja vähätelty. Opettaja oli rankaissut kiusaajia, mutta kuriin heitä ei ollut saatu. Opettajat kertoivat, että suuressa luokassa olisi tarvittu kouluavustajia useillekin oppilaille, mutta heitä ei rahapulan vuoksi palkattu.

Hämeenlinnan käräjäoikeus katsoo päätöksessään, että koulussa oli havaittu kiusatun puhumattomuus, eristäytyminen ja tilanteen vaikeutuminen. Kaupunki joutuu maksamaan myös nuoren oikeudenkäyntikulut, runsaat 7 000 euroa.

III

Myös Ruotsissa koulukiusaamiseen ollaan puuttumassa oikeusteitse. Grumsin kunta tuomittiin hiljattain maksamaan 125 000 kruunua eli noin 85 000 markkaa korvauksia koulukiusatulle tytölle. Koulukiusaaminen alkoi tytön jouduttua 13-vuotiaana uuteen kouluun, kun hänen perheensä muutti Grumsiin 280 kilometriä Tukholmasta länteen.

Jatkuva kiusaaminen aiheutti tytölle henkisten kärsimysten ohella mahavaivoja ja migreeniä. Tilanne kävi lopulta niin ahdistavaksi, että tytön perhe joutui muuttamaan kokonaan toiseen kuntaan.

------------------

Eli nuo tuomiot ovat jokseenkin rohkaiseva ja suuntaa antava taistellessa koulukiusaamista vastaan.. (harmi kun omat vanhempani eivät aikoinaan vieneet omaa 9-vuotta jatkunutta koulukiusaamispiinaani oikeuteen asti.)

Toivottavasti asianne selviää ja kiusaaminen loppuu. Olisi mukava kuulla miten teidän kävi, joten laitatko viestiä tänne palstalle aiheen etenemisestä ja myös tänne sivuille kaivataan neuvoja aiheesta; KOULUKIUSAAMINEN_STOP ! / STOP Bullying at Schools ! Facebook sivusto, linkki sinne: http://www.facebook.com/group.php?gid=29203841667&ref=ts


Eduskunnassakin ollaan käsitelty koulukiusaamista vuosien saatossa, tavalla tai toisellakin:

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/akx3000.sh?kanta=akirjat&LYH=LYH-&haku=&kieli=su&paluuhaku=%2Ftriphome%2Fbin%2Fakxhaku.sh%253Flyh%3D%27%27%253Fkieli%3Dsu&VAPAAHAKU=koulukiusaaminen&AKTYYPPI=%23&TUNNISTE=&VPVUOSI=%24