Koulukiusaamisen lopettamiseksi. Tomin muistolle.

Kasvatuksen haasteet

/ #372 Re: Ei mahda mitään,saavutettua etuisuutta ei saa pois

27.04.2015 21:43

#2: vääräuskoinen - Ei mahda mitään,saavutettua etuisuutta ei saa pois 

 Kiusaaminen osoittaa sivistyksen puuttumista ja  puutteellista kasvatusta. Rahvaanomaista, alhaista kiusaamista on todennäköisesti ollut aina, joskaan esim. minun kouluaikoinani sitä en ympäristössäni havainnut. Myös aikuiset kiusaa ja olen havainnut ympäristössäni törkeää työpaikkakiusaamista. 

Vanhemmuus on vaativa haaste. Lapsen kasvamaan saattamisessa ihmisyyteen, korkeaan eettiseen ja sydämelliseen sivistykseen on oltava johdonmukainen. Terveen tunneälyn, myötätuntoisuuden/omantunnon kehittyminen ei voi tapahtua ilman taitavaa keskustelua, ohjausta  ja esim. kuvailevia tarinoita, joiden avulla voidaan ohjata lapsia. Tätä kodin kavatustehtävää tulisi tukea myös isovanhempien, koulun, harrastusten ja muiden yhteisöjen kavatukselliset arvot, tavoitteet, teot ja ihanteet. Palkitseva palaute lähimmäisiin rakentavasti ja ystävällisesti suhtautuvista. Itsekkyyden sijasta tulee opettaa ja vaatia ottamaan huomioon myös lähimmäisiä, kavereita.

Liian fiksun lapsen kohdalla tämä systemaattinen kasvatus voi tosin johtaa uhriksi joutumisen asemaan, jos kaveripiiri ei ole ystävällinen ja alkavat käyttää  hyväkseen tai mielivallan käyttämistä "kilttiä, hyvää ja sopeutuvaa kaveria" kohtaan. Kasvatuksessa nykyaikana kannattaa valmistaa lapsi varautumaan myös kiusatuksi joutumiseen ja että siitä kannattaa heti kertoa, koska sitä ei kuulu yhtään hyväksyä. Nollatoleranssi. Ihmisille hyvä käyttäytyminen, lähimmäisten kunnioittaminen ja yhteistyökykyisyys on tahdon asia, vapaa valinta. Ihmisen hyvä kasvatus jo lapsuudesta alkaen kuitenkin rakentaa lapselle valmiuksia itse käyttäytyä hyvin, vaikka uhriksi joutumisen riski ainakin rahvaiden piireissä on tavallista suurempi. Vaikka kiusaamista olisi ollut aina, niin kyllä "hyvä käyttäytyminen" oli kuitenkin paljon suurempi arvo, ihanne ja korostunutta myös koulun kohteliaisuuskasvatuksessa. Nyt on kadotettu kulttuurissa hyvään käyttäytymieen otetta, sen merkitysten korostamista. Se tulisi palauttaa uudelleen arvoonsa, nyt entistä valistuneemman ja haasteellisemman kulttuurin erityisvaatimuksilla. Jokainen lapsi tarvitsee rakkautta, huolenpitoa ja hyvälaatuista kasvamaan saattamisen tukea sekä ohjausta.