Ivan Gromov

/ #50 Huonosti asetettu kysymys

27.05.2015 09:20

Ihan ensimmäiseksi pitää määritellä, mitä tarkoitetaan rikkaalla. Jos se tarkoittaa käytännössä keskiluokkaa, joka jo nyt maksaa valtaosan koko suomalaisen yhteiskunnan tuloveroista, kantokyvyn raja on jo tullut vastaan.

Oikeasti rikkaita on Suomessa niin vähän, että vaikka heiltä veisi tuhkatkin pesästä, sillä ei yhteiskunnan talousongelmia ratkaista. On myös virheellistä ajatella firmoihin sidottua pääomaa kenenkään omana käyttövarallisuutena. Se on investointipääomaa, mihin sisältyy aivan todellinen riski tällaisen omaisuuden menettämisestä. Sen sijaan pitäisi kyetä ymmärtämään, että raskas verotus on omiaan pitämään hyvin varakkaat henkilöt pois Suomesta ja Suomen sijoitusmarkkinoilta eli kokonaan pois Suomen verottajan ulottuvilta.

Ja kuten joku toinenkin on jo maininnut, jos paremmalla koulutuksella ei saa parempaa nettopalkkaa, monenkin kohdalla voi motivaatio koulutukseen kärsiä. Koulutus on kuitenkin aivan oleellinen tekijä edistämässä uusia innovaatioita. Innovaatiot taas ovat välttämättömiä, jotta yhteiskunta voi pärjätä globaalissa kilpailussa. Koulutuksesta ja koulutuksen tuomista eduista tinkiminen vain vahingoittaa koko yhteiskuntaa kansainvälisen kilpailukyvyn heikentymisen kautta.