Varhaiskasvatuksen tulevaisuus: EI kasvaville ryhmille!


Vieras

/ #95

31.05.2015 17:31

Ryhmäkokoja ei saisi kasvattaa. Ei, koska seitsemänkin yli 3-vuotiasta per aikuinen aiheuttaa valitettavan usein päiväkodeissa liukuhihnatyöskentelyä. Myös tilat ovat jo nyt haastavat, saati sitten, kun lapsia lisättäisi. Päin vastoin, pitäisi pienentää ryhmäkokoja. Jos ei muuten niin liukuvasti ajatella... Jos alle 3-vuotiaita on 4 per aikuinen, 3-vuotiaita olisi 5, 4-vuotiaita 6 jne. Järki eikä taidot kasva lapsella yhdessä yössä eikä ole sama asia, onko ne 21-24 lasta ryhmässä 3- vai 5-vuotiaita!

Alkaa toden teolla myös huolestuttamaan, että tälle alalle ei ole kohta enää tekijöitä. Onhan tämä jo nyt ns. kutsumusammatti. Palkka on huono ja vastuu todella suuri. En ole enää hetkeen tällä alalla työskennellessä tuntenut, että voisin tehdä työtä niin hyvin kuin haluaisin, antaa sitä paljon puhuttua yksillöllistä hoitoa tai laadukasta varhaiskasvatusta. Koska koko ajan on jo niin kiire ja tulosta pitää tehdä.

Anteeksi, ettei varhaiskasvatus ei tuota rahallista voittoa, mutta se on silti tärkeä panos tulevaan ja tuottaa kyllä tulosta. Varhaiskasvatuksesta leikkaaminen on kuin amputoisi terveen jalkansa. Tyhmää eikä hyödytä mitään. Ongelmat tulevat kyllä tulevaisuudessa vastaan ja mitä todennäköisemmin nämä nyt suunnitellut "säästöt" eivät tule kattamaan niitä.