Eläinkokeet helvettiin

Kalle Laukkanen
Helsinki

/ #74

29.06.2009 03:53

Parhaita juttuja mihin törmäsin silmäillessäni oli että rottien rääkkäys on sinänsä ihan ok mutta kotieläimillä ei saisi tehdä kokeita. Tässähän on vedetty täysin samanlainen raja kuin mitä kokeiden puolustajat vetävät ihmisen ja eläimen välille: ihminen on ensimmäinen prioriteetti, eläin ehkä joskus sen jälkeen.

Toinen hyvä oli että kaikki eivät ymmärrä eläinten oikeuksia. No, eivät niin, sillä kukaan ei ole vielä löytänyt kultaista kirjaa missä nämä maailman partikkelien universaalit oikeudet on listattu. Kaikki on yksinkertaisesti jonkun keksimää. Joidenkin mielestä eläimillä tulee olla samat oikeudet kuin ihmisillä, joidenkin mielestä ihminen on maailman suvereeni valtias. Kaikki tämä on lopppujenlopuksi laajennosta itsekeskeisestä maailmankuvasta; lähtökohta on tietenkin se että vain yksilö itsessään on tärkeä. Tästä näkökulmasta eläinkokeet ovat toki hyvä ja oikein, sillä niillä voidaan kehittää parannuskeinoja joilla kyseinen yksilö jossain vaiheessa ehkä voidaan parantaa. Ja sama tilanne pätee niille, jotka välittävät vaikka koko ihmiskunnastakin.

Mutta sitten on niitä, jotka kokevat eläimien asian omakseen (yleensä vielä johonkin tiettyyn rajaan saakka, mutta joskus kaikkiin tunteviin eliöihin (lukuisat vastaan väittävät yksilöt saavat ilomielin kertoa näkökantansa tarkemmat yksityiskohdat)). Tällöin he eivät voi sallia eläinkokeita, sillä he kokevat eläimet tärkeiksi itselleen, ja näitä ei tule mitenkään vahingoittaa. Mutta on fakta että lääkkeille ja esim. meikkausteollisuudelle tarvitaan testausmenetelmiä (jotkut ovat halukkaita poistamaan meikkiteollisuuden tästä kerhosta mutta ihmisten yleistä tarvetta tyydyttävä teollisuus sekin on; ja jos kokeita ei saa tehdä niin voipi olla että tuotteiden laatu heikkenee); joku niitä aiemmin listasikin mutta en tiedä sitten ajavatko ne millään samaa asiaa kuin kokeet ihmisellä tai sitä muistuttavilla eläimillä. Totuus on, että testausmenetelmiä tarvitaan, ja eläinkokeet (lasken tässä ihmisen nyt eläinten joukkoon) on varmaankin ainoa tehokas vaihtoehto (jos jollakin on tietoa esim. kosmetiikka-alan yrityksestä tai lääkekehitysfirmasta joka pärjää ilman, saa pistää linkkiä todisteeksi). Koska eläimet eivät voi tehdä asian suhteen valintaa, eläinten etua ajavat puoltavat vapaaehtoisia ihmiskokeita; tässä taas tulee esim. se lisääntymisnopeus ja vapaaehtoisten määrä ongelmaksi.

Tulemme siis ristiriitaan eläinten oikeudet vs. kehityksen nopeus, ja ratkaisu on ihmismääristä aina kiinni. Jos eläinten arvostus leviää ihmisiin, tullaan rahaa luultavasti uhraamaan enemmän eläinystävällisen testauksen kehittämiseen ja ehkä päästään eläinystävällisempään maailmaan ylipäätään, mutta uskoisin, että ainakin vähän aikaa tuo kehitys ja raha vievät voiton eläinten oikeuksista.

Arvoisat eläinten puolesta puhujat, pääsette päämääräänne levittämällä asiasta tietoa ja kertomalla eläinten kurjista oloista. Mutta eläinkokeiden kannalla olevien on tehtävä sitten samaa oman näkökulmansa puolelta. Ihmisen mielipide on arvokas, ja sitä ei tule väkisin muuttaa, mutta tiedonlevittäminen voi saada ihmiset huomaamaan oman mielipiteensä. Kaikkien on vain pidettävä puolensa, sillä en usko että vastapuolet rupeavat kauheasti kertomaan asiaa toisteltakin puolelta.

Onnea vaan tällekin asialle, en allekirjoita (kahden rivin adressi + mielipideasia == ei) mutta toivon että enemmistö voittaa tässäkin asiassa.