Vaadimme kansanäänestystä ydinvoimasta ja uraanikaivoshankkeista

Alfa

/ #138 Luotettava energiamuoto?

24.09.2011 08:36

Ydinvoimaloiden luotettavuushistoria on aika surullista luettavaa. Ennen Fukushimaa ja sen jälkeen. USA:ssa NRC julkaisee kuukausittain raportit kaikista häiriöistä, näistä valtaosa on onneksi lieviä, kuten "varavoimakoneet käyttökelvottomia helteen vuoksi" tai "valvomohenkilö tuli työpaikalle humalassa, sai potkut". Löytyy myös vakavampia ilmoituksia, kuten "kesäkuussa alkanut tulva laskenut, hälytystila poistettu elokuun lopussa" tai "maanjäristys ylitti laskentanormit, polttoaineen jäähdytysallas siirtynyt paikaltaan".

Myös täällä lähempänä tapahtuu: Olkiluodossa aikoivat ladata väärää polttoainetta reaktoriin, Ringhalsissa hätäjäähdytysjärjestelmästä löytyi metalliromua joka olisi tositilanteessa heikentänyt järjestelmän toimintaa merkittävästi. Forsmarkissa reaktorisydämen sulaminen kesällä 2006 oli hyvin lähellä.

Tuore uutinen Japanista kertoo siellä meneillään olevasta katastrofista. Reaktorien polttoaine on jo painunut 12 metriä maan sisään, "kiina-ilmiö" jatkuu. Voimayhtiö taas ilmoittaa veden suihkuttamisen reaktoriin jatkuvan, toivovat saavuttavansa alle 100 asteen lämpötilan reaktorissa vuoden loppuun mennessä. Mutta polttoaine ei olekaan enää paineastiassa vaan syvällä maan sisässä?