Seksuaali- ja väkivaltarikollisille kovennetut rangaistukset, pelasta elämä

Tero Hyvärinen
Turku

/ #4 Ongelma tämäkin

19.08.2009 15:55

Laki antaa mahdollisuuden verrattain ankaraankin rangaistukseen. Olen eräässä elämäni vaiheessa työskennellyt hyväksikäytön uhrien kanssa, joten asia on edes jotenkin tuttu. Se, miksi rangaistusket eivät ole kovempia, liittyy nähdäkseni useisiin eri seikkoihin:
-Ankarat rangaistukset eivät ole kovin tehokkaita pelotteita ja niin surullista kuin se onkin, vankeusrangaistusten kalleus joudutaan ottamaan huomioon. Ja linnatkin ovat nyt jo täynnä.
-Hyväksikäyttö liittyy usein monimutkaiseen sosiaaliseen tilanteeseen, jossa perheen kannalta ei ehkä olekaan hyväksi pistää hyväksikäyttäjää pitkäksi ajaksi linnaan vaan kohdistaa häneen muita toimia.
-Ylipäätään oikeuslaitoksen ei ole hyvä toimia kovaäänisimpien tahdon mukaan, vaan asioihin perehtyneiden ihmisten näkemysten perusteella. Lynkkaaminen ei kuulu oikeusvaltion käytäntöihin eikä hyväksikäyttö ei ole sosiaalipornon ohjelmaa - eivät myöskään siitä langetetut rangaistukset.

Lisäksi hyväksikäytön uhreja autettaisiin paremmin heihin itseensä kohdistuvilla tukitoimilla, kuin tekijään kohdistuvalla kostolla.

Eräässä tapauksessa, jonka yllä mainitsemassani työpaikassa kohtasin, olisi pitempi/ehdoton rangaistus voinut olla hyväksi. Ei ehkä koston vuoksi, vaan että hyväksikäyttäjän elämää olisi voitu edes yrittää ohjata parempaan suuntaan. Jos vankeusrangaistus sellaiseen ylipäätään antaa todellista mahdollisuutta...