Kannabis lailliseksi

Kati Venho
Helsinki

/ #1323 Asennemuutosta!

09.09.2009 16:36

Mielestäni on täysin selvää että niin kauan kuin tässä ns. demokraattisessa maassa päätetään toisen ihmisen puolesta, mitä aineita tällä on lupa käyttää niin luville ja kielloille täytyy olla pätevät perusteet. En ole elämäni aikana kuullut yhtään järkevää selitystä miksi kannabista ei pitäisi laillistaa johon ei ole ns. vastaselitystä. Täällä kaikki tarjotut selitykset ovat uskomattoman lyhytkatseisia eikä asioita laiteta ajatella universaalisti.

Ainoat jokseenkin järkevät perustelut ovat olleet ettei ihmisten kuuluisi käyttää mitään aineita saadakseen hyvän olon tunnetta. Periaatteessa olen sitä mieltä ettei ihmisen ole hyvä olla riippuvainen, mutta kuten täällä on jo mainittu, joutuisimme luopumaan uskomattoman monista asioista (kaikesta ylimääräisestä ruuasta mikä ei ole välttämätöntä, masturboinnista, televisiosta jne). Itse en ainakaan halua elää niin askeettista elämää, mielestäni elämässä on tärkeämpää laatu kuin määrä ;)

Hyvin yleinen perustelu on että "kannabis on huume!" ja että se voi aiheuttaa muille ihmisille käyttäjän "lisäksi" ties minkälaista vahinkoa. Jos mietitään vähääkään laatikon ulkopuolella, samalla logiikalla täytyisi esimerkiksi miesten ulkonaliikkuminen kieltää. Nehän raiskaa naisia! Niinpä niin, hyvin pieni määrä ja se ulkonaliikkuminen tuskin auttaa asiaa. Kannabiksen käyttäjistä hyvin pieni murto-osa aiheuttaa ongelmia lähipiirissä tai yhteisössä. Vielä epätodennäköisempänä pidän sitä, että kannabis on sen aiheuttanut. Sattuu vaan korreloimaan sopivasti että kun ihmisellä on paha olla niin apua saatetaan hakea päihteistä, mitkä ei tietenkään todellista ongelmaa poista. Yhteiskunnan voimavarat pitäisi keskittää jokaisen yksilön hyvinvointiin! Vai pitääkö kaikki kieltää ennen kuin ymmärretään että syy on meissä itsessämme, ei huumeissa!

Itseäni harmittaa etten viitsi hirveän julkisesti näyttää mielipidettäni sillä useiden ihmisten asenteet ovat vielä niin vanhanaikaisia. Ahdasmieliset ihmiset laittavat kannabiksen puolesta puhujat heti "nisti"-laatikkoon, josta omaa mielipidettä on vaikea saada vakavasti otettavaksi. Muiden ihmisten mielipiteet eivät kyllä henk. koht. mua kiinnosta mutta kun ne vaikuttaa jo arkielämäänkin! esim. Jos näkyy joku kannabikseen liittyvä merkintä rikosrekisterissä niin luulisin että on heti vaikeampi löytää töitä. En kyllä tiedä varmasti, ei ole kokemusta. Itse en oikein viitsi edes aloittaa keskustelua asiasta muiden kanssa, saati yleistä keskustelua! Toivoisin enemmän sivistynyttä keskustelua asiasta, myös ymmärtääkseni ehkä, miksi kannabis pitäisi säilyttää laittomana! Ja vastapuolelta enemmän ymmärrystä, että jotkut saattavat olla asioista eri mieltä.