Salaa vanhemmilta-lakiesityksen vastustaminen

Anette Isoaho
Adressin tekijä

/ #11 Toimitan adressin 12.11.2009

12.11.2009 01:29

11.11.2009 klo 24 printtasin allekirjoitusluettelon, adressin ja tein allaolevan saatteen ja kansalaisadressilausunnon mukaan. Adressia voi edelleen allekirjoittaa ja printtaan noin kahden viikon sisään lisäliitteeksi loput allekirjoitukset. Tulen perustamaan toisen adressin asiaa sivuuttavasti tai facebook -ryhmän lähiviikkoina.

Kiitän kaikkia allekirjoittaneita edelleen yhteistyöstä ja facebook-ryhmiä aktiivisuudesta sekä kansalaisia, jotka ovat antaneet henkilökohtaisia lausuntoja asiasta STM:öön. Lisäksi kiitän Jyrki Kuoppalaa, joka neuvoi minua adressin muotoseikoissa.

Mirjaleena Isoaho


ASIA: KANSALAISLAUSUNTO LAKIESITYSLUONNOKSESTA STM089:00/2009



Hankkeen nimi: Laki lääketieteellisestä tutkimuksesta annetun lain ja potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain muuttamisesta, hallituksen esityksen valmistelu
Asettaja: Sosiaali- ja terveysministeriö
Asettajan osasto/yksikkö: Sosiaali- ja terveyspalveluosasto

Hankkeen tila: Käynnissä
Toimikausi/aikataulu: 1.8.2009 –
Organisointitapa: Ilman asettamista tehtävä
Yhteyshenkilö: Hallitusneuvos Päivi Kaartamo, etunimi.sukunimi@stm.fi
Tehtävä: Lainsäädäntöhanke
Tehtäväkuvaus: Uudistuksella perustetaan valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta, tarkistetaan perustettavan toimikunnan ja alueellisten eettisten toimikuntien tehtäväjakoa sekä tarkistetaan potilaslain potilasasiakirjojen luovuttamista tutkimustarkoituksiin koskevat säännökset. Suppea.




Saate ja oma kantani:

Olen kansalaisadressin kerääjänä, äitinä ja lääkärinä hyvin huolissani yhteiskunnallisen kehityksen suunnasta, mihin edellä mainittu lakiesitysluonnos selkeästi viittaa. Lääketieteen tulee palvella ihmistä, eikä suinkaan niin, että ihminen palvelee lääketieteen kautta monikansallista lääketeollisuutta ja heidän maksimaalisen voiton tavoittelun intressejä.

Nykyinen laki alle 15-vuotiaiden osallistumisesta lääketieteellisiin tutkimuksiin on toimiva ja selkeä. Lakiesitysluonnoksen tahtotila on, että vanhempia ei tarvitsisi edes välttämättä informoida lapsen lääketieteelliseen tutkimukseen osallistumisesta, mistä voi vetää johtopäätöksen, että lakiesityksellä yritetään laillistaa rikollista toimintaa.


Adressin allekirjoittajien kannanotto lakimuutosehdotukseen:

Allekirjoittanut sekä adressin allekirjoittajat
(allekirjoitusten lukumäärä ______ nettisivusto Adressit.com:in laskennan perusteella sekä lisäksi ____ allekirjoitusta, jotka on kerätty 6.-7.11.2009 Tampereen Keskustorilla )
lausuvat adressista ilmenevällä tavalla, jonka tiivistän allaoleviin viiteen kohtaan

1) vastustamme muutosesityksessä ehdotettua 15 vuoden suojaikärajan poistamista

2) vastustamme muutosesityksessä ehdotettua vanhempien informointivelvollisuuden poistamista

3) pidämme lääkeyhtiöiden tutkimuksia toteuttavaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta jäävinä päättämään muutosehdotuksessa esitetyllä tavalla viranomaisroolissa kansalaisten terveystietojen luovuttamisesta tutkimushankkeisiin

4) pidämme ehdotettuja muutoksia sopimattomalla tavalla perhe-elämän turvaa ja hyvinvointia rikkovana

5) lapsia tulee suojella tutkimusten väärinkäytöksiltä, lakeja ei tule muuttaa väärinkäytökset salliviksi



Ohessa liitteenä adressi sekä allekirjoitukset.

Kunnioittavasti,
Lempäälässä 11.11.2009

Mirjaleena Isoaho
äiti, lääkäri ja Itsenäisyyspuolueen varapuheenjohtaja