Salaa vanhemmilta-lakiesityksen vastustaminen

Mirjaleena Isoaho Isoaho
Adressin tekijä

/ #14 Onko kysymyksessä laaja mediakartelli?

13.11.2009 01:03

Vielä tarkennus:

29.10. perjantaiaamuna massapostaus oli mediassa (tarkistan vielä listan, joka ei ole minulla) ja vasta tiistaina 3.11.2009 Turun Sanomien jutun perusteella huomattava määrä mediasta teki jutun. Tämä oli vain kaksi vuorokautta ennen kuin kansalaislausunnot ja tämä adressi on oltava STM:össä. Toisaalta onko medialla oikeus tehdä juttu kannanottona lähetetystä allekirjoitetusta mielipidekirjoituksesta ilman yhteydenottoa tai kiitosta tiedon lähettämisestä.

Harjoitetaanko syrjintää kansalaisaktivismille tai pienpuoluetaustastani johtuen?

Tässä alkuperäinen juttu:

Kannanotto mielipidesivulle
"Haluatko lapsesi osallistuvan lääketieteelliseen tutkimukseen ilman suostumustasi?

Meillä jokaisella vanhemmalla on tarve ja velvollisuus valvoa lastemme tekemisiä. Vanhemmat, jotka ovat lähellä lastaan, tuntevat hänet parhaiten ja yleensä haluavat heidän parastaan. Toisaalta vanhemmilla voi olla tiettyjä arvoja, jotka he haluavat ohjata myös lapsilleen, heillä pitäisi olla siihen oikeus. Tämän pitäisi olla lähtökohta myös Suomen lainsäädännössä.

Hallituksemme 12.10.2009 päivätyssä lakiesitysluonnoksessa on esitetty, että lääketieteellisiä tutkimuksia olisi mahdollista tehdä lapselle lapsen omalla suostumuksella ilman vanhempien lupaa tai informointia, silloin kun lapsi kykenee ymmärtämään tutkimuksen ja tutkimustoimenpiteen merkityksen. Kysymys olisi ainoastaan lääketeollisuuden palkkaaman tutkijan ammattitaidosta arvioitaessa lapsen kypsyyttä. Ehdotukseen liittyy myös se, että lapsen suullinen suostumus pitäisi riittää.

Miten kukaan lapsi missään tilanteessa voi olla tarpeeksi kypsä päättämään itse osallistumisestaan lääketieteelliseen tutkimukseen. Korkeintaan hän voi olla asemassa, jossa hän kieltäytyy tai suostuu vanhempien ollessa myönteisiä lapsen osallitumiselle tutkimukseen.

Viime vuonna kotiimme lähetettiin kolme kertaa kutsuja murrosikäisten tyttöjen sukupuolitautirokotetutkimukseen, jolla ehkäistäisiin kohdunkaulan syöpää. Sen jälkeen minulle vielä soitettiin, jolloin kerroin repineeni tutkimuskutsupaperit. Kerroin olevani närkästynyt tutkimuksesta, jolla arvotetaan seksuaalikäyttäytymiseen yhä lisää vastuuttomuutta.

Jos lapseni houkuteltaisiin selkäni takana vastaaviin mihin tahansa arvomaailmaa rappeuttaviin tutkimuksiin, kokisin, että oikeutta oman lapseni huoltajuuteen rajoitettaisiin häikäilemättömästi likaisten arvojen hyödyksi.

Mirjaleena Isoaho
lääkäri
Itsenäisyyspuolueen varapuheenjohtaja"