Kannabis lailliseksi

Kimmo Tamminen
Suomi

/ #1577 Laki on kovenemassa!

21.01.2010 07:33

”Tavoite savuttomasta Suomesta suututtaa tupakkayhtiöitä
julkaistu eilen klo 20:27, päivitetty eilen klo 21:59
Suomessa pyritään tiettävästi ensimmäisenä maana maailmassa kirjaamaan lakiin tavoite, jonka mukaan tupakointia ei vähennetä, vaan se lopetetaan kokonaan. Eduskunta äänestää kansainvälistäkin huomiota saaneesta lakiehdotuksesta vielä tänä keväänä.
Ajat ovat muuttuneet eikä tupakoinnin imago ole entisellään. Nyt Suomi aikoo kirkastaa omaa kilpeään ja ottaa johtopaikan kansainvälisessä tupakanvastaisessa mittelössä.
- Tupakka tappaa ihmisiä, ja jos hallituksen eduskunnalle viime syksynä antama esitys uudesta tupakkalaista menee läpi niin sen tavoite on, että Suomessa pidemmällä aikavälillä tupakointi loppuisi kokonaan. Missään muussa maassa ei ainakaan toistaiseksi ole tällaista pykälää, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön valtiosihteeri Ilkka Oksala.
Pelkkä ajatuskin on saanut kansainvälisen tupakkateollisuuden varpailleen. Suomessa tupakkajätti Philip Morris on tehnyt asiasta kantelun oikeuskanslerille.
- Tupakkalakiehdotuksen tavoite ja esitetyt keinot ovat epärealistisia. Silloin, kun ehdotetulla lainsäädännöllä voi olla arvaamattomia vaikutuksia, emme luonnollisesti voi olla mukana tukemassa sen tyyppisiä aloitteita, toteaa toimitusjohtaja Marju Vähimaa Philip Morris Finlandista.
Lakiehdotuksen laatijat uskovat osuneensa arkaan paikkaan.
- Tämä kantelu on osa laajempaa, voisiko sanoa sodankäyntiä. Tupakkateollisuus on herännyt, koska kokee, että kansanterveyden puolustajat ovat suuri uhka heidän bisnekselleen. Puhelimet ovat soineet eli jopa kansainvälisten lakitoimistojen edustajat soittelevat tupakkateollisuuden pyynnöstä, että mistä tässä on kyse ja eikö siihen voisi jotenkin vaikuttaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen.
Savuttomaan Suomeen ei siis pyritä kieltolailla, vaan rajoittamalla muun muassa tupakan näkyvyyttä ja saatavuutta entisestään.
Helsinkiläisiltä ajatus savuttomasta Suomesta saa huonosti kannatusta.
- Kuulostaa mahdottomalta. Kun suomalaiselle sanoo ei, niin sehän ei käy silloin ollenkaan, sanoo Marja Kytömäki
- Se on vähän sama kuin kommunismi. Ideologia on hieno, mut en usko että se futaa, toteaa Olli Miettunen
- Minun mielestäni on jokaisen oma valinta, mitä suuhunsa laittaa, vaikka se ei olisikaan terveellistä, sanoo myös Kati.
YLE Uutiset / Markus Tiittula ”


Asiaa on valmisteltu Suomessa vuosia ja tietoja siitä on ollut ainakin Iltalehdessä 2008, jolloin uutisoitiin myös tupakkaveron korottamisesta. Verorahojen käytöstä taas ilmiannettiin:

”Tupakkavero tuottaa nyt noin 600 miljoonaa euroa, ja ensi vuodelle kaavailtu korotus nostaa pottia 35 miljoonalla. Kysymykseen, voidaanko lisäpotti käyttää tupakoinnin vähentämiseen, tuli valtiovarainministeriöstä tyly vastaus. Ei ole olemassa mitään korvamerkittyä rahaa.”

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Yhteiskunta pitää huolta omistaan, vaikka pikkutarkasti holhoamalla. Kansa jakautunee asiassa kolmeen osaan, niin kuin kannabiskysymyksessäkin. Yksi kannattaa, toinen vastustaa ja arvoituksellinen kolmas on hiljaa. Taas kysytään tappaako kannabis ketään tai eikö ihminen saa itse päättää mitä elimistöönsä vetää. Eikö ”hamppuveroakin” voisi käyttää kannabiksen haittojen hoitoon?

”Savuttomaan Suomeen ei siis pyritä kieltolailla, vaan rajoittamalla muun muassa tupakan näkyvyyttä ja saatavuutta entisestään.” Eli kohta tupakkaa näkyy ja saa samalla tavalla kuin kannabistakin. Tupakanpoltosta ei saa sakkoja kuten huumausaineenkäyttörikoksesta ja hidastaa tupakattoman yhteiskunnan saavuttamista. Oikeasti sitä ei saavutetakaan kuten ei huumeetontakaan yhteiskuntaa. Kansanterveydelle kielto on päättäjien mukaan oikea suunta. Tässä kannatan näitä päättäjiä.

Kannabiksenkäyttäjät maksakoot hamppuveronsa pieninä sakkoina. Niin Austraalianmieskin tekee ja väittää, ettei kunnioita kuin niitä lakeja, jotka koskevat toisen ihmisen henkeä, terveyttä ja omaisuutta. Varmaa hän nyt pysäköi autoaankin Mannerheimintiellä suojatien päälle ja tyhjentää tuhkakuppejaan jalkakäytävälle...aiheuttamatta itselleen yhtään mitään.