Ravitsevampaa kasvisruokaa Unicafelle

Petri Minni
Helsinki

/ #1 Vastine: Ravitsevampaa kasvisruokaa Unicafelle

05.02.2010 15:19

5.2.2010 Helsinki

Hyvät adressin laatijat ja allekirjoittaneet

Haluamme kiittää Saija Räsästä, Anna Tomia ja Anna Virkkusta asiallisesta palautteesta. Adressissa esitetyt kasvisruokaa koskevat näkemykset ovat täysin linjassa niiden vastausten kanssa, joita saimme asiakastutkimuksessamme loppuvuonna 2009. UniCafen toivotaan tarjoavan monipuolista, terveellistä ja maukasta kotiruokaa sekä panostavan kasvisruokaan aiempaa enemmän.

Reseptiemme uudistustyö on käynnissä, painopisteinä ruoan maku ja terveellisyys. Olemme kiinnittäneet huomiota ruokien suolapitoisuuteen, rasvan laatuun ja kasvisruokien proteiinimääriin.

Maaliskuun 2010 aikana ravintolamme siirtyvät käyttämään uusittuja reseptejä. Tarjoamme päivittäin vähintään yhden vegaanisen vaihtoehdon jokaisessa ravintolassa. Kaikkien lounaittemme tuoteselosteet energiasisältöineen ovat asiakkaidemme nähtävillä ravintoloissamme. Asiakkaidemme tiedonsaantia helpottaaksemme ilmoitamme reseptiuudistuksen myötä kaikkien ruokien energiasisällöt muodossa g/pääruoka-annos. Reseptiohjelmamme ravintosisältöarvojen laskennallisena pohjana ovat Fineli-koostumustietokannan versio 10:n (2009) tiedot.

Esimerkiksi vegaanista ruokavaliota noudattavan asiakkaamme lounaskokonaisuuden proteiinimäärä tulee muodostumaan seuraavasti (proteiinia/100 g): pääruoka 10 - 14 g, 2 dl soijamaitoa 7,0 g, lämpimät lisäkkeet 2 - 4 g, leipä 6 - 7 g, salaatti- ja raastepöydästä 1 - 7 g.

Koska haluamme tarjota täysipainoista, terveellistä ruokaa kaikille lounasasiakkaillemme, käytämme jatkossa ruoissamme Pansuolaa, sydänystävällistä kasvisrasvavalmistetta, rypsiöljyä ja vegaanisissa ruoissa soijakermaa. Käyttämämme liemivalmisteet eivät sisällä natriumglutamaattia eivätkä yleisesti allergisoivia ainesosia ja niiden suolapitoisuus on 0,5 %. Emme käytä uppopaistettuja tuotteita.

Ravintolassa valmistetun ruoan hinnanmuodostus poikkeaa merkittävästi kotiruoasta. Perusopiskelijalounaan kokonaishinta 4,27 euroa muodostuu lounaan hinnasta 2,60 euroa (Lyyra-alennuksella 2,50 euroa) ja Kelan/Opintotukikeskuksen myöntämästä, 1,67 euron suuruisesta tuesta. Tämän hinnan on katettava raaka-aineet, henkilöstökustannukset sekä ravintolatoimintaan liittyvät kiinteät kustannukset, kuten esimerkiksi siivous ja kassajärjestelmät. Esimerkiksi kasvispyöryköiden ja -pihvien valmistaminen käsityönä ravintoloissamme on nykyisen enimmäishinnan ja suuren volyymin takia mahdottomuus.

Suomalainen elintarviketeollisuus käyttää laadukkaita raaka-aineita ja tekee hyvää työtä kehittämällä lisäaineettomia ja sydänystävällisiä eineksiä. UniCafe on omalta osaltaan vaikuttamassa tuohon kehitykseen tekemällä elintarviketeollisuuden kanssa yhteistyötä yhdessä muiden opiskelijaomisteisten ravintoloitsijoiden kanssa.

Haluan vielä korostaa, ettei tehtävämme ole keskittyä yksinomaan vegaaniseen kasvisruokaan, vaan terveellisten ja maukkaiden vaihtoehtojen tasapuoliseen tarjoamiseen.

Uskomme kuitenkin adressin laatijoiden tavoin, että kasvikunnan tuotteista koostuva ruokavalio on mahdollista rakentaa ravitsemuksellisesti täysipainoiseksi. Olemme myös hyvin kiitollisia siitä, että aktiivinen asiakaskuntamme osallistuu palautteillaan työhömme ja toivomme näin olevan jatkossakin. Tuotekehityksemme ottaa mielellään kehitysehdotuksia vastaan.

Yhteistyöterveisin

Arja Kosonen
toimitusjohtaja
Oy UniCafe Ab