EI LUKUKAUSIMAKSUILLE

Jasmiina Heinonen
Adressin tekijä

/ #3 Mitä hyötyä on nopeasta valmistumisesta

05.03.2010 11:47

jos valmistuu suoraan työttömäksi??

Nykyisin liian moni juuri valmistautunut korkeakouluopiskelija joutuu suoraan työttömäksi, ja jotkut pitkittävätkin tarkoituksella opintoja siihen asti kunnes työpaikan saanti varmistuu.

Lukukausimaksujen periminen suosii vain varakkaita osapuolia. Heille ei tuhat euroa lukuvuodessa ole mikään raha! Tiedän korkeakouluopiskelijoita, jotka joutuvat sinnittelemään vaikka saavat täyden laina-avustuksen. Ihmiset ovat vaan liian erilaisessa elämäntilanteessa!! Se, että kyseinen tuhat euroa lisättäisiin opintolainaan siten, että henkilö saisi nostaa tuhat euroa enemmän ei ole mikään ratkaisu. Köyhät joutuisivat ottamaan lisälainaa. Ja jos kyseinen köyhä opiskelija vielä valmistuu suoraan työttömäksi, niin kuka sitten maksaa opintolainan takaisin?

Lukukausimaksujen periminen ei edes nopeuttaisi suoranaisesti opintoja. Suurin osa korkeakouluopiskelijoista sinnittelisi kuitenkin koulussa pidempään, koska eivät haluaisi ottaa lisälainaa. Toiset siis tekevät mieluummin enemmän töitä kuin ottavat lisää lainaa! Eli lukukausimaksulla voi olla myös täysin päinvastainen vaikutus!!

Parempi keino nopeuttaa valmistumista on esim. uusien työpaikkojen luonti. Se nostaa motivaatiota opiskeluun kun usko tulevaisuuteen on kovempi.

Toinen parempi keino nopeuttaa valmistumista (ihmiset nopeammin töihin) olisi helpottaa opiskelijoiksi haluavien pääsyä yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Suurin osa opiskelijoista pitävät usean välivuoden - vain siksi, että A) eivät tiedä mille alalle hakevat B) eivät pääse kovista yrityksistä huolimatta kouluun sisälle. Tähän ratkaisuna olisi ammatinvalintapsykologin palveluiden huomattavan suuri lisääminen (nykyisin jonotusaika on puoli vuotta) sekä opiskelupaikkojen lisääminen.

Myös opintotuen nostaminen (sis.opintolaina) helpottaa suoranaisesti opiskelijan arkea ja A) työt voidaan joko kokonaan lopettaa B) töitä voidaan vähentää. Töiden lopettaminen ja vähentäminen opiskeluajalla taas suoranaisesti vaikuttaa opiskelijan jaksamiseen ja motivaatioon.

Myös erilaisten psykologipalveluiden lisääminen korkeakouluihin voi vaikuttaa tiettyjen yksilöiden elämänlaatuun ja sitä kautta opintojen nopeampaan valmistumiseen.

Joka tapauksessa keinoja on monia, mutta se ei ole mikään keino, että lisätään opiskelijoiden taloudellista epävarmuutta jo muutenkin epävakaassa taloustilanteessa.