EI LUKUKAUSIMAKSUILLE

Keskiviikkona 3.3 opetusministeriön työryhmä esitti uuden keinon, jolla saadaan korkeakouluopiskelijat valmistumaan nopeammin: Raportissa tullaan esittämään tuhannen euron suuruista lukuvuosimaksua kaikille suomalaisille korkeakouluopiskelijoille.

Lukukausimaksut eivät ole avain nopeaan valmistumiseen. Siihen on keksittävä muita keinoja, esimerkiksi uusien työpaikkojen luonti. Lukukausimaksut luovat vain epätasa-arvoa köyhien ja varakkaiden välillä.

Olemme ottamassa suurta askelta poispäin hyvinvointiyhteiskunnasta ja sitähän me emme salli!!


Jos haluat tehdä asialle jotakin, niin allekirjoita tämä adressi.

Tässä lisätietoa (TS Helsinki 3.3.2010)

"Ministeriön työryhmä: Kaikille opiskelijoille tonnin lukuvuosimaksu

Marjukka Liiten

Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.Korkeakouluopiskelijoiden valmistumista halutaan yhä nopeuttaa.

Opiskelijat valmistuisivat nopeammin, jos he maksaisivat esimerkiksi tuhannen euron suuruisen opintomaksun joka lukuvuosi. Näin ehdottaa opetusministeriön työryhmä, joka pohtii korkeakouluopintojen nopeuttamista. Samalla valtion takaaman opintolainan ylärajaa nostettaisiin lukukausimaksun verran.

Maksut tuottaisivat nykyisillä opiskelijamäärillä noin 250 miljoonaa euroa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitukseen. Sillä voitaisiin esimerkiksi palkata lisää opettajia.

Kaikille opiskelijoille yhtenäinen lukukausimaksu on vain yksi työryhmän vaihtoehtoisista ehdotuksista.

Maksujen lisäksi työryhmässä esillä on ollut maksuttoman opinto-oikeuden rajaaminen yhteen ylempään korkeakoulututkintoon eli 12 lukukauteen. Myös koulutusseteliä ja tulosidonnaista valtionlainojen mallia on mietitty.

Esitykset on määrä luovuttaa opetusministerille 18. maaliskuuta.

Viimeksi lukukausimaksut nousivat esiin, kun koulutuksen vientiä pohtinut työryhmä ehdotti, että kysymys korkeakoulujen maksullisuudesta pitäisi ottaa seuraavan hallitusohjelman valmisteluun. Sen tulkittiin tarkoittavan maksuja myös suomalaisopiskelijoille.

Sen jälkeen lähes kaikki puolueet ovat vakuuttaneet, ettei suomalaisille olla puuhaamassa maksuja.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) sanoi viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla, ettei siihen suuntaan ole otettu edes askelta."Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi
Jasmiina Heinonen    Ota yhteyttä adressin tekijään