Kannabis lailliseksi

Taisto Oksanen
Turku

/ #1678 asioista puhutaan oikeilla nimillä

07.03.2010 17:48

Nuorilla ihmisillä tulee murrosikään tullessa tarve todistaa olemassaoloaan kyseenalaistamalla sääntöjä ja tapoja joilla ihmisiä ohjataan yhteiseen ja toimivaan yhteiskuntaan.

Nuorille ja miksei vanhemmillekin jo koulunsa käyneille on moudostunut tilanteita joissa jokainen poikkeaa polustaan kokeillakseen jotain uutta ja vaarallisuudentunnetta aiheuttavaa, tulee rikkoneeksi ehkä lakia tavalla tai toisella.

Asiat jotka ovat tärkeitä ja joihin tulee puuttua jo aikaisessa vaiheessa on ihmisen kehitykseen vaikuttavien seikkojen tunnistaminen ja ongelmien kitkeminen.

Kokemuksistaan oppineina nuoretkin ovat oivantaneet kannabiksen vaarattomuuden ja sen laittomuuden ristikkäisyyksiä. Verratessa alkoholin tuomiin vaaratilanteisiin liikenteessä ja metsiinsammumisessa, tai vaikka väkivaltaisten tilanteiden saattelemana moni nuori on päätynyt kannalle jossa alkoholin ymmärretään olevan vaarallista ja aiheuttavan lievää mopon karkailemista käsistä (enkä tarkoita sitä kaksipyöräistä). Mutta vaikka alkoholinmyynti on laitonta alle 18 vuotiaille, sen käyttöä kuukausittaisesti harrastaa suurin osa yli 15 vuotiaista.

Kuten alkoholia, myöskään kannabista ei tulisi oikeuttaa kehonsa kehitysvaiheessa oleville. Tutkimusten vähyyden vuoksi myöskään jatkuvaa käyttöä ei suositella, kannabis passivoi ihmistä, mutta toisille sen cannabinoidireseptoreihin kulkeutuva korjaava(ks.uusin bbc dokumentti @yle) vaikutus aktivoi elimistön toimintaa ja parantaa aineenvaihduntaa, joka aiheuttaa joillekin ihmisille riittävän hetken hengähtää ja antaa aikaa itselle ja jollekin mukavalle pikku puuhastelulle.
Euforia, jota paheellisesti käytetään kuvaamaan "haittavaikutusta" laittomuuden pönkittämiseksi on yliarvostettua, ja suoasittelenkin jokaista euroopanmatkailijaa piipahtamaan vaikka hollannin kuuluisissa Coffeeshopeissa maistamassa paria suklaaleivosta ja arvioimassa itse onko se aine vaarallista nautittavaksi.

Laittomuus aiheuttaa sen tutkimuksen, lääkekäytön, viljelyn näihin ja ruokaaineeksi kelpaavien ravitsevien siementen kasvatuksen olemattomuuden.
Tämä kasvi sopii myös biopolttoaineeksi, ilmakehän hiilineiluksi, ja kasvaa suomessa lähes paikassa kuin paikassa kunhan aurinkoa on aamusta-iltaan.