Kannabis lailliseksi

Kimmo Tamminen
Suomi

/ #1698 Kaikki vaikuttaa kaikkeen

16.03.2010 18:51

” Tupakoitsijoita holhoava laki tulossa myös Suomeen
Terveyskeskus.fi / Kotimaa
Kirjoittanut SUVI HAUTANEN 06.03.2010 12:01
Viimeksi päivitetty 07.03.2010 15:36
Suomeen on tulossa samankaltainen tupakkalaki, kuin mitä Norjassa on. Vuoden alussa voimaan tullut "holhoamislaki" on suututtanut vähittäismyyjiä ja asiakkaita Norjassa.
Suomen hallituksen esityksen mukaan tupakkatuotteiden ja tavaramerkkien esilläpito vähittäismyyntipaikoissa kiellettäisiin kokonaan. Tupakanmyynti automaateistakaan ei olisi enää sallittua.
Uuden lain mukaan tupakkatuotteita ei saisi myydä eikä luovuttaa alle 18-vuotiaille. Nykyisin kielto koskee vain elinkeinotoimintaa. Niin ikään tupakkatuotteiden maahantuonti ja hallussapito kiellettäisiin alle 18-vuotiailta.
Nuuskan maahantuonti, myyminen ja luovuttaminen kiellettäisiin kokonaan Suomessa. Omaan henkilökohtaiseen käyttöön nuuskaa saisi tuoda rajoitetun määrän matkatavarana.
Laki polkee perusoikeuksia
Suomessa myös tupakointikieltoa halutaan laajentaa koskemaan muun muassa ajoneuvoja, joissa on alle 18-vuotiaita, peruskouluja, ammattillisia oppilaitoksia ja lukioita, asuinkiinteistöjen yleisiä tiloja sekä ulkotiloissa järjestettävissä tilaisuuksia.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) on arvioinut, että lakiesitys sisältää erittäin paljon ongelmia perusoikeuksien näkökulmasta.
Perustuslakivaliokunnalta on pyydetty lausuntoa lakiesityksestä. Valiokunta kuulee parhaillaan asiantuntijoita. Lausunto valmistunee maaliskuun loppuun mennessä. Sen jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii laista mietintönsä ennen eduskuntakäsittelyä.”

”MediaUutiset/ Uutisarkistoa
Kimmo Seppälä, 12.3.2010, 12:25
Syöpäpotilas tarvitsee heti hoitoa
Syöpä on ohittamassa sydänsairaudet maailman tappavimpana tautina. Suomessa joka kolmas sairastuu syöpään jossain elämänsä vaiheessa. Parinkymmenen vuoden kuluessa syöpäkuolemien määrä kaksinkertaistuu, vaikka ikävakioitu syöpäkuolleisuus laskisikin edelleen tasaisesti.
Syövänhoidon kustannukset nousevat samalla lähes eksponentiaalisesti. Jotta yhä useampi syöpä saataisiin taltutettua, tarvitaan yhä kalliimpia hoitoja.
Syövänhoidon kehittämistä pohtiva STM:n työryhmä julkisti viime viikolla hoidon tulevaisuudesta Suomessa. Työryhmä uskoo, että kustannusten kierteessäkin syövänhoitoa pysytään parantamaan.
Keinoiksi työryhmä ehdottaa muun muassa syöpään erikoistuneiden ammattilaisten kouluttamista, tiukkoja diagnosoinnin ja hoidon aloittamisen tavoiteaikoja, lisää rahaa uusien hoitojen kehittämiseen sekä valtakunnallisesti yhtenäisiä hoitokriteereitä.
Keskustelu työryhmän suosituksista äityi jälleen kerran julkisen ja yksityisen puolen vastakkainasetteluksi. Työryhmän ehdottama laatukriteerien yhtenäistäminen herätti keskustelun yksityisen sektorin hoitolupauksista.
On nähty tapauksia, joissa julkisella puolella toivottomaksi todettu syöpäpotilas olisi yksityisellä klinikalla saanut katteettomasti tarjotun oljenkorren.
Mediuutisten haastattelemat lääkärit eivät kummallakaan rintamalinjalla ymmärrä noussutta kohua. Yksityiset syöpähoidot nähdään tarpeellisena lisäresurssina. Kaikki painottavat hoitokriteerien yhtenäisyyden tärkeyttä.
Kaikki ovat myös yhtä mieltä siitä, että syöpäpotilaalle ei saa antaa katteettomia tai turhia lupauksia.
Silti toivo on tärkeä huomisen rakennuselementti vakavasti sairastuneelle ihmiselle. Toivoon kannattaa tarttua, kuten muistuttaa tunnettu syöpälääkäri Inkeri Elomaa viime syksynä ilmestyneessä kirjassaan.”

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ennakoin valittelemalla, että tupakoitsijat: "Otan osaa." Raitistuva yhteiskunta on niin suuri tavoite, että tupakkalain tiukennukset menevät läpi. Veroja kerätään sitten muualta...alv nousee, bensavero nousee, hurjastelusakko nousee ja savukkeen pössyttelystäkin tulee sakkoa. Paha siinä on ihmisoikeusaktivistin vaatia kannabista lailliseksi.

Ihmisen elinikä pitenee ja sehän tarkoittaa, että yhä useampi ehtii sairastua syöpään. Sitten varmasti panostetaan syöpään erikoistuneiden ammattilaisten kouluttamiseen ja lisää rahaa sataa uusien hoitojen kehittämiseen. Onko siinä kannabiksella iskun paikka? Varotaan kuitenkin antamasta sairaalle katteettomasti parantumisoljenkorsia.