Ei Pyhäjoen Hanhikiven alueelle sijoitettavalle ydinvoimalalle

Satu Säynäjäkangas
Kempele

/ #19 EI LISÄÄ YDINLAITOKSIA, URAANIKAIVOKSIA JA YDINJÄTETTÄ!

03.04.2010 12:41

Uusi ydinvoimalaitos on juuri tekeillä, se ei ole vielä edes valmis kun jo suunnitellaan tänne pohjoiseen lisää ydinvoimaloita ja päätös tullaan tekemään sopivasti juuri ennen seuraavia vaaleja. Ydinvoiman tuottamisen koko prosessi alkupäästä loppupäähän aiheuttaa suunnattomia haittoja ympäristölle, ympäristöriskit ovat liian suuret, eikä tue kestävää kehitystä. Ydinvoimalaitokset ovat myös turvallisuusriski monin tavoin. Sitäpaitsi, ollaanko nyt rakentamassa energiantuotantoa vientiin? Näin pieni maa, ja viisi ydinlaitosta, ja lisää kaavaillaan?! Suojellun luonnon ja vesistön alueille, siellä missä myös uraani kaivetaan!

infoa:

Ydinvoimaa Suomessa tuottavat neljä toimivaa ydinvoimalaitosyksikköä. Laitosyksiköistä kaksi on Satakunnan Olkiluodossa ja toiset kaksi Itä-Uudellamaalla Loviisassa. Suomen viides laitosyksikkö, Olkiluoto-3, on juuri nyt rakenteilla.

Ydinpolttoainetta voimaloihin tuotiin 64 tonnia uraania arvoltaan 51 miljoonalla euroa vuonna 2008. Ydinvoimaloista kertyy käytettyä ydinpolttoainetta 70 tonnia ja muuta voimalaitosjätettä 250-300 m3 vuodessa. Voimalaitoksen toiminnan loppuessa voimalajätettä syntyy 40 000 m3. Uraanin tuottajamaissa polttoainetonnia kohti syntyy 1000 tonnia louhintajätettä ja 5 tonnia rikastusjätettä.

Vuonna 2010 kolme tahoa on hakemassa lupaa ydinvoimalan rakentamiseen: Fennovoima, sekä nykyisten ydinvoimaloiden omistajat Fortum ja Teollisuuden Voima TVO. Valtioneuvoston on määrä päättää asiasta vuoden 2009 loppuun mennessä, ja eduskunnan vahvistusta odotetaan kevätkaudella 2010.