Kannabis lailliseksi

jere kolehmainen
.

/ #1874

11.05.2010 15:07

"Alkoholi aiheuttaa jo tarpeeksi ongelmia Suomessa, miksi pitäisi ottaa lisää ongelmia tänne? Valitettavaa, että kannabiksen käyttäjät mainostavat tätä päihdettä lähes "funktionaaliseksi elintarvikkeeksi" :/ "


Ei, ei. Olet hieman ymmärtänyt asian väärin. Kannabiksen laillistaminen
(laillistamisen sijaan oikeastaan yleisesti puhutaan hieman eri asiasta eli dekriminalisoinnista = rankaisemisen lopettamisesta) nimenomaan VÄHENTÄISI päihdeongelmia. Avataanpa hieman:

-kyseistä päihdetää käytetään jo nyt varsin paljon, sen laittomuudesta huolimatta, joten on sinällään väärin puhua "lisäongelmista"
-laillistaminen ei tarkoita samaa kuin hyväksyntä tai huumausaineiden käytön kasvu. Huumeiden käyttöä voidaan ohjailla valistuksella ja asenteellisilla muutoksilla huomattavasti lainsäädännöllisiä pakkokeinoja tehokkaammin
-kannabis (kuten myös heroiinia ja kokaiinia lukuunottamatta kaikki huumausaineet) ovat vähemmän vaarallisia kuin kuningas alkoholi.
-laittomuus aiheuttaa yhteyden järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Kannabiksen osalta yhteys on pieni, mutta dekriminalisoinnilla nekin kytkökset saadaan esille. Tiukka valvonta ja huumausaineiden käyttörangaistukset ajavat huumekulttuurin "maan alle" toisin sanoen juuri sitä mitä kansainväliset rikollisjärjestöt haluavat
-Lainmuutoksen kannalta tilanne on ongelmallinen. Ihmisten yleisasenne huumausainepolitiikkaan on jyrkästi tuomitseva. Esimerkiksi kannabiksen laillisuuden puolestapuhujat leimataan "ekohippihomonkettutyttöarkkareiksi" ilman että heidän annetaan edes esittää perusteluja. Ymmärrettävästi yksikään merkittävässä asemassa toimiva poliitikko ei halua ottaa tätä asiakseen maineen menettämisen johdosta.


-Ongelmia huumausainelainsäädännön muutoksessa on ollut myös kannabiksen laillistajien puolella. Kannabis ei ole mikään "maailmanparannusyrtti" eikä kannabiksen mahdollisen suhteellisesti lisääntyvän käytön voida todistaa vähentävän vahvempien aineiden (etupäässä alkoholin) käyttöä
-Mikäli kannabis laillistettaisiin (nyt puhutaan ihan laillistamisesta) ja sen myyntioikeus monopolitettaisiin valtiolle, niin silläkään ei välttämättä olisi aina positiivisia vaikutuksia. "Kannabis-Alkossa" hinnat olisivat varmasti kovat (+haittaverot ym). Pahimmassa tapauksessa lainmuutos tekisi itsensä turhaksi.


Joka tapauksessa kannatan liberaalimpaa huumausainepolitikkaa, sillä rajoitukset, kiellot ja säännöstelyt harvoin mitään ongelmia poistavat. Huumeidenkäyttöä en suosittele kenellekään, enkä ole itsekään huumausaineita käyttänyt (alkoholia joskus harvoin), mutta niiden vaikutuksista ja ongelmista olen hyvin tietoinen. On väärin tehdä huumeidenkäyttäjästä rikollinen. Tupakanpolttaja tai roskaruoan syöjäkään ei sellainen ole. Huumeiden (esim. kannabiksen) dekriminalisoinnilla olisi kokonaisuudessaan selkästi positiivinen sosiaalinen, kansanterveydellinen ja taloudellinen vaikutus. Tärkeintä ei ole myöskään se, että huumeet laillistetaan vaan se että miten ne laillistetaan. Dekriminalisointiin kuuluu erilaisten hoito-ohjelmien mm. parantaminen. Rohkaistaan ihmisiä avautumaan mahdollisista ongelmistaan. Myös mielenterveystyön lisääminen on tärkeää, sillä Suomessa niin moni turvautuu ammattiauttajien sijaan esim alkoholiin. Fyrkkaahan nuo vievät, mutta huomattavasti vähemmän mitä huumausaineiden käyttö nykyään kaikkine välikustannuksineen ja kerrannaisvaikutuksineen yhteiskunnalle maksaa