Kannabis lailliseksi

Kimmo Tamminen
Suomi

/ #1890 Yksi pala kokonaisuutta (ja marginaalinen kahdeksasosa)

21.05.2010 07:01

Kannabis pahentaa skitsofreenikon oireita
julkaistu tänään klo 05:17, päivitetty tänään klo 05:30
Kannabiksen käyttö voi lisätä skitsofrenian vaaraa henkilöillä, jotka ovat perimältään alttiita sairastumaan. Tuoreen selvityksen perusteella se voi myös pahentaa skitsofreniapotilaiden psykoosioireita.
American Journal of Psychiatry -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 229 skitsofreniapotilaan aineistoon. Potilaista kaksi kolmannesta oli käyttänyt kannabista jossain vaiheessa elämäänsä. He olivat myös sairastuneet muita aikaisemmin.
Noin 10–18 prosenttia potilaista käytti kannabista kymmenen vuoden seurannan aikana, ja heidän psykoosioireensa olivat selvästi vakavampia kuin potilaiden, jotka eivät käyttäneet huumeita.
Muutokset kannabiksen käytössä myös ennustivat psykoosioireiden muutoksia, tutkijat havaitsivat. Oireiden pahentuessa potilaat lisäsivät käyttöä. Lisääntynyt käyttö puolestaan ennakoi oireiden tulevaa pahenemista.
Psykoosiriskin lisäksi kannabiksen polttaminen on yhdistetty muun muassa hengitysteiden sairauksiin sekä masennukseen. Noin joka kahdeksas suomalainen on kokeillut kannabista.
Uutispalvelu Duodecim
Muualla netissä:
• AJP: Cannabis Use and the Course of Schizophrenia

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Laki ei estä tekoja - ei mikään laki. Hurjastelijat hurjastelee ja rahan kerääjät kerää rahaa. Sen vuoksi ei lakeja kuitenkaan voi vaatia kumottavaksi. Ilman sääntelyä tulee villin lännen meininki.