Suunnitellut louhintahankkeet pistettävä jäihin Nokialla

Kaija Helle

/ #9 Säästetään kallioita, luontoa ja asukkaiden viihtyisyyttä

24.02.2016 06:13

Loistavaa, että Nokialla kritisoidaan ja tartutaan luonnon kannalta arvokkaille kohteille aiottuihin louhintahankkesiin.  Koukkujärventien länsipuolelle ja Harjuniityn pohjoispuolelle suunnitellut louhintahankkeet olisivat vakava uhka Natura-alueen luontoarvoille ja kaakkureiden säilymiselle. Harjuniityssä louhinta veisi hienon ulkoilumaaston ja tärvelisi asuinalueen viihtyisyyttä. Luvan myöntäminen Koukkujärventien länsipuolelle antaisi kaupungilta viestin vastuuttomuudesta kaakkurien säilymiseksi.

Kaakkurit ovat taantuneet 40 prosenttia 1990-luvun lopun tasosta. Yhdeksi syyksi on todettu häiriön lisääntyminen   pesimäympäristössä. Kun katsoo Koukkujärven ympäristössä lähes 20 vuoden aikana tapahtunutta massiivista häiriötä aiheuttavan toiminnan lisääntymistä, kaakkurien taantumista ei tarvitse ihmetellä. Osansa häiriökuormaan tuovat kaakkurien pesimäaikaan tapahtuva retkeily ja koirien irtipito luonnonsuojelualueella.

Kalliot ovat syntyneet 2000 miljoonaa vuotta sitten ja siihen nähden niiden nykyinen louhinta on lyhytnäköistä. Nykyään kallioita käytetään kertakäyttöisesti. Kiviainekselle pitää voida kehittää muutakin uusiokäyttöä, kuin täyttömaaksi joutuminen.

Toivon, että Nokian päättäjät jättämät kyseiset louhintalupahakemukset hyväksymättä. Ehdotan, että kaupungille tehdään kiviaineksen inventointi ja suunnitelma suojeltavista kallioalueista. Samalla voisi määritellä mahdollisia ja haitat minivoivia louhinta-alueita ja tehdä uusia lupia edellyttävä suunnitelma kiviaineksen uusiokäytöksi. 

Reilusti omalla nimellä

Kaija Helle