Sairaanhoitajat pois palkkakuopasta!

Mihin tällä pyritään vaikuttamaan tässä taloustilanteessa???

/ #100

27.02.2016 15:56

Mitä ihmettä tällaisella adressilla halutaan? Palkat määräytyvät työehtosopimusten perusteella. Työehtosopimukset sovitaan palkansaajajärjestöjen ja työnantajajärjestöjen välillä. Työehtosopimukset määrittävät vähimmäispalkkatason, jota työnantajat eivät voi alittaa.

Olisiko kenties helpompi lähestyä työnantajaa ja pyytää palkankorotusta? Tosin ihmettelen tämän adressin ajankohtaa, kun valtakunnassa muutenkin yritetään saada aikaan yhteiskuntasopimusta Suomen kilpailukyvyn nostamiseksi. Tässä kohtaa puhutaan nollalinjasta ei suinkaan palkankorotuksista.

Toiseksi palkka ei voi perustua pelkän tutkinnon suorittamiseen vaan työtehtävään sekä henkilön ammattitaitoon! Koulutus ei takaa ammattitaitoa vaan kokemus, jota saa työtä tekemällä. 

Ja ollaan väärillä jäljillä, jos puhutaan peruspalkasta. Pitäisi puhua bruttopalkasta. Bruttopalkka on se joka maksetaan palkansaajalle ja se voi sisältää erilaisia lisiä. Tästä summasta tehdään tietyt vähennykset (Tyel-maksut, sotu-maksut, verot jne.).

Käteen jäävää palkkaa ei myöskään voi vertailla työntekijöiden kesken, koska jokaisen veroprosentti määräytyy riippuen erilaisista vähennyksiin oikeuttavista asioista (työmatkavähennys, kunnallisverot, asuntolainan vähennys, kotitalousvähennys jne.).

Palkkakehitys Tehyn selvitysten mukaan on myös nousujohteinen.

Kannattaisi vaikuttaa työehtoihin sitten kun työehtosopimukset ovat katkolla ja puhutaan todellisista palkankorotuksista. Tosin Suomen kokonaistilanne huomioon ottaen, suuria korotuksia saadaan odottaa.