Vaadimme kansanäänestystä ydinvoimasta ja uraanikaivoshankkeista

Alfa

/ #283 Re: Re:

20.10.2011 22:09

#276: Hävettää kyllä teidän takia - Re:

Sauvojen radioaktiivisuus vähenee nopeasti: vuodessa se putoaa noin sadasosaansa

Aika tökeröä vähättelyä. Ei edes pidä paikkaansa. Sadasosaan putoaa vain nopeasti hajoavien isotooppien kuten Jodi-131:n säteily. Esimerkiksi Plutoniumin kaikki isotoopit ovat radioaktiivisesti hajoavia, pisimmän puoliintumisaika on 80 miljoonaa vuotta.

Exponentiaalisen hajoamisen tapauksessa pitää myös muistaa mikä on lähtötilanne. Materiaali ei muutu vaarattomaksi vuodessa, ei kymmenessä eikä sadassa. 200,000 vuoden päästä se säteilee edelleen sen verran voimakkaasti, että nykyiset turvarajat ylittyvät.

Decay heat eli jälkilämpö käyttäytyy samoin. Alkuhetkellä se on vain 7-10% reaktorin lämpötehosta a 4 tunnin kuluttua se on enää 1%. Kuulostaa vaarattoman pieniltä numeroilta? Taas pitää ottaa lähtötilanne huomioon: Olkiluoto-3:n tapauksessa lämpöteho on käynnin aikana vajaa 5 GW, pysäytyshetkellä tuo 7% olisi 300 MW. Ja 4 tunnin kuluttua se on pudonnut 50 MW:iin. Vertailun vuoksi: Tornion jaloterätehdas sulattaa 37 MW:n valokaariuunilla satoja tonneja terästä vuorokaudessa. Tämä jälkilämpö koitui Fukushiman reaktorin tuhoks: sydämen sulaminen alkoi voimayhtiön ilmoituksen mukaan 4 tunnin kuluttua jäähdytyksen pettämisestä ja kokonaan polttoaine oli valunut paineastian pohjalle 16 tunnissa.

http://www.tepco.co.jp/en/press/corp-com/release/betu11_e/images/110515e10.pdf