Suomen taidekoulutuksen puolesta

Marko K

/ #25 Re:

23.10.2011 22:34

#24: muusikko (AMK) -

'muusikko (AMK), otat esiin hyviä asioita. Esim. musiikin aloituspaikkoja voisi vähentää jonkin verran ilman suurta vahinkoa kulttuurikentällä. Koulutusta myös voisi ja tulisi järkeistää esim. juuri jakamalla painopistealueita.

OKM:n esityksessä on huolestuttavaa sen mittaluokka. Esimerkiksi musiikin koulutusta ollaan karsimassa melkoisen rankalla kädellä. Olen huolissani siitä, millainen ajattelu tämän takana piilee. Onko leikkausten suunnittelijoilla tietoa/ymmärrystä siitä, miten merkittävällä tavalla taide ja kulttuuri vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin ja toisaalta tuovat esiin kriittisen äänen yhteiskunnassa? Uskallan epäillä. Jos kyse on suuntauksesta, jossa taiteen ja kulttuurin asemaa lähdetään heikentämään jatkossa muillakin saroilla - esim. apurahojen tai taidelaitosten rahoitusten osalta - niin ollaan arveluttavalla tiellä. Tästä syystä allekirjoitin itse adressin ja toivon, että aiheesta nousee yhteiskunnallista keskustelua. Taiteentekijöiden ääni olisi tässä keskustelussa tärkeä, sillä alaa tuntemattomilla on usein melkoisen puutteellinen tai suorastaan väärä käsitys siitä, mitä kaikkea alan osaaminen pitää sisällään ja miten monilla eri tavoilla taide voi parantaa arkea myös konserttisalien ym. instituutioiden ulkopuolella. Tästä on kirjoittanut viisaasti nimimerkki Eili Ikonen adressissa:

http://www.adressit.com/kuvataiteen_ammattikorkeakoulutus_sailytettava_lahdessa

Lyhyesti: opetukseen suunnatut leikkaukset tulisi tehdä hallitusti ja antaa myös oppilaitoksille todellinen mahdollisuus vaikuttaa opetuksen uudelleenjärjestelyihin. Tämä OKM:n esitys on siitä kovin kaukana.