hiusalan alv-kokeilu päättymässä

viiden kampaajan työnantaja
Vieras

/ #11 alvin korotuksen maksaisivat yrittäjät ja palkansaajat

30.08.2010 10:00

Jos alv:n korotus viedään täysimääräisenä hintoihin, se merkitsee lähes 13% hinnankorotusta.

Koska monikaan yrittäjä ei uskalla tuollaista korotusta hintoihin viedä, tarkoittaa se sitä, että korotuksen maksavat yrittäjät omasta palkastaan. Kampaamoalalla yrittäjä on useimmissa tapauksissa toiminimiyrittäjä (vuokratuolilla), jolla ei ole edes mahdollisuutta korottaa hintojaan, elleivät kaikki samassa liikkeessä työskentelevät yrittäjät ja liikkeen omistaja tee samoin.

Huolestuttavaa on erityisesti se, että alv:n korotuksen myötä työntekijän kannattavuus laskee, eikä työsuhteita tarjota kampaajille enää nykyisenkään vertaa. Silloin parikymppisellä kampaajalla ei ole käytännössä mahdollisuutta valita yrittäjyyden ja työsuhteen välillä, vaan hänen on pakko työllistää itsensä yrittäjänä.

Yrittäjää eivät koske työaikalait, yrittäjällä ei ole työsuhdeturvaa eikä kesälomia. Yrittäjä maksaa itse omat sosiaalikulunsa. Reaaliansiotaso ei ole uran alussa edes TES:n taulukkopalkkojen tasoa, eikä vuosienkaan jälkeen palkkatyöntekijän ansioita kummempi. Tällaisilla eväilläkö haluamme opastaa nuoret kampaajat työelämään?

Tässäpä pohdittavaa kaikille 'yrittäjän asiaa' ajavien porvaripuolueiden äänestäjille. Välillisten verojen korotuksilla lyödään juuri pienyrittäjää näpeille. Näissä hommissa ei pääomatuloilla elellä - kunpa pääsisi edes palkalle saakka.