P. Haapaniemi

/ #67 Usko politiikkaan meni jo... pikkupoikana.

22.12.2016 20:04

Vastaan että kohtuullinen kyllä, mutta tärkeintä olisi panna "verosuunnittelua" harrastanut eliitti maksamaan veronsa Suomeen, ja estää hallitusta luopumasta valtiomme tuottavista osakkeista ja yrityksistä – tukkia yksityisiä miljonäärejä lihottava rahavirta. Turha täyttää säkkiä, jos säkin pohjaa ei parsita umpeen, eikö?

Hyväosaisten saamat verohelpotukset eivät millään tavalla lisää tai edistä enemmistön, eli tavallisen kansalaisen hyvinvointia. Faktatiedoksi tämän voi perustella muun muassa IMF:n (kansainvälinen valuuttarahasto) linjauksilla, talousnobelisti Paul Krugmanin kolumnikirjoituksella valumaefektistä, sekä saman aiheen parissa pitkään työskennelleen Cambridgen ekonomisti-talouskirjailija Ha-Joon Changin tutkimuksilla.

Teoria "varallisuuden tihkumisesta" alemmalle keskiluokalle ja aidosti vähätuloisille ("trickle-down economics"/"valumaefekti") on pelkkä eliitin syöttämä valhe, jolla pyritään oikeuttamaan järjettömät talouspoliittiset muutokset. Kapulakieltä ymmärtämätön saattaa pitää tällaisiakin väitteitä mahdollisina, ja nimenomaan tätä laupeutta ja hyväuskoisuutta itsekkäät kapitalistit hyödyntävät kylmän laskelmoivasti.

Jotenkin kummallista etteivät hälytyskellot soi, vaikka kotivaltiomme pääministeri kokee tarpeelliseksi vaientaa ja haukkua valtiojohtoista puolueetonta mediaa. Hallitus taiteilee nykyään veitsenterällä – yksi lipsahdus riittää muuttamaan pelin suunnan. Moni nykymenoon tyytymätön taitaakin odottaa sitä kovin malttamattomana...