Mielenterveyskuntoutujien kokonaisvaltaisten avohoidon palvelujen puolesta

Meno-Paluu
Vieras

/ #10 Kurjalisto yhteiskunnan tukipilari

19.09.2010 21:39

Jokainen yhteiskunta tarvitsee kurjalistonsa, jotta hyväosaiset tuntevat olevansa hyväosaisia. Heikompiosaisia on hyvä osoitella sormellaan ja hokea mantraa että jos et ole kiltti, ahkera ja kuuliainen niin päädyt tuonne.

Suomessa asiat ovat olleet liian hyvin jo pitkään ja nyt tämä epäkohta poistetaan EU:n direktiivin mukaiselle tasolle, joka seuraa kansainvälistä, ympäri maailmaa käytössä olevaa Globaalia käytäntöä: "Mulle kaikki heti ja nyt - olen tämän kaiken ansainnut ihan ite, kenenkään apua en ole ikinä millonkaan koskaan tarvinnu. Muille ei mitään, kunnei ne kerran tehny mitään ja apua ei heru"

Jos nyt muistan oikein niin nykyinen hallitus ja yhteiskunnan kahvikerma kauppasi itsensä valtaan luvaten ajaa ihmisten asiaa ja (pienten) työtätekevien etua. Mistä johtuu että rahat on loppu? Vaikea sanoa mutta veroja on laskettu ja maksuja on poistettu aika lailla että kassassa saattaa olla vajetta. Huono taloudellinen tilanne maailmalla ei paranna oloamme ja ajaa hakemaan säästöjä.

Koululaisten ruokaan ei ole varaa (?) vaan siitä piti säästää senttejä kuten julkisuudessa oli esillä. Pian sen jälkeen veljemme EU:ssa tarvitsivat miljardien rahat että selviävät ainakin hetken jotka kumma kyllä suomessa löytyivät nopeammin kuin kirstunvartija ehti sanoa A. Laina, laina jota emme ehkä ikinä saa takaisin? Ehkäpä vuohenjuustona, oliiveina tai muuten luonnossa? Jää nähtäväksi. No muutama miljardi sinne tänne ei heiluta suomen tasoista suurvaltaa. Ei oo rahaa? HAH! Rahaa on juuri siihen mihin sitä halutaan laittaa.

"Sivistyneinä" paheksumme antiikin kulttuureita epäinhimillisinä, joissa sairaat ja epämuodostuneet lapset heitettiin tuoreeltaan rotkoon. Toisaalta eipähän tule tällasia "heitteellejättöjä" ja miettikää millaset rahat yhteiskunta säästää heti kättelyssä! Entäpä omaisten kuormitus ja hyvinvointi? Homma voisi olla loppupeleissä hyvinkin armollinen.

Toisissa kulttuureissa, joissa sairaiden hoito oli jätetty omaisten hoidettavaksi sairaat ja epämuodostuneet laitettiin inhimillisesti keskitysleireihin eristyksiin, pois silmistä. Vanhassa testamentissa "saastaiset" asetettiin asumaan erilleen, viikingit ynnä muut keskitysleirejä harrastaneet kulttuurit piilottivat sairaansa vastaavasti piiloon erilleen muista - onkohan suomessa muinoin hoidettu asiat samoin? Meillä ainakin puhutaan peräkammarin pojista... No suomessa huollettavat kiersivät taloissa kukin vuorollaan, heillä teetettiin työtä ja syötettiin kaikki vanha ja pilaantunut ruoka, varmaan kuten muuallakin on tehty.

Takavuosina meille tarjottiin vaihtoehto kun olimme neuvolassa. Eräästä testistä, joka oli otettu muistaakseni sikiövedestä oli löydetty jotain, joka viittasi vammaisuuteen. Meille tarjottiin aborttia, jota tosin silloin ei hennottu sanoa suoraan, vaan se piti itse oivaltaa ja kysyä. Kuinka armollista, rotkoonheitto onnistuu nykyisin lääkärinpöydältä jo ennen syntymää. Säästyy kipia ja tuskaa ja vältetään vaikeat moraaliset kysymykset. Piste i:n päälle, lapsi kun syntyi niin terve oli, ei ole tullu tähän mennessä mitään vastaan mistä hoitolan väki varoitteli. Siitä on nyt 17 vuotta. Mitähän sitä nykyään puuhataan, kun tuo oli 17 vuotta sitten? Seulonta on varmaan parantunut vuosien varrella, jolloin osataan täsmälopettaa kaikki "elinkelvottomat". Ja jos joku meni pieleen, niin ei se mitään, jälkeenpäin ei voi tietää kun lapsi ei syntynytkään...

Päätösten tekijät, jotka katsovat vain hintaa, eivät pysty hinnoittelemaan ahdistusta, pahaa oloa tai masennusta psykooseista puhumattakaan varsinkaan kun useat käsitykseni mukaan eivät ymmärrä lainkaan mitä se on.

Miksi aina ajatellaan rahaa? Sitä ajatellaan siksi, että olisi jotain mistä jakaa. Kun pahnan pohjimmaiselle antaa jotakin, niin kaikkien siinä välissä olevienkin pitää saada jotain ja vähän aina enemmän kuin se edellinen. Sehän se vasta maksaakin...