BUSSILINJOJEN 16 JA 18 LIIKENNÖINTI

Keskustaan kirjastoon katumaasturilla?

/ #18 Kaupunginjohtajan illassa kulosaarelaisille ei myönnetty tätä

03.01.2012 10:35

Kun eräs rouva syksyllä kaupunginjohtaja Jussi Pajusen isännöimässä keskustelutilaisuudessa kysyi, että ollanko linjaa 16 lakkauttamassa tai muuttamassa, niin HSL:n edustaja vastasi, että hänen tietääkseen linjaan ei olla puuttumassa. Olivat sitten tarkoituksella laittaneet paikalle jonkun, jonka ei tarvinut valehdella, kun ei vaan tiennyt mitään.

Linja 16 palvelee päivittäin lukuisia koululaisia, perheitä ja vanhuksia, jotka kulkevat Kulosaaresta Herttoniemeen tai keskustaan. Eteläisestä Kulosaaresta ei ole muita yhteyksiä keskustaan ja metrolle on melkoinen kävelymatka. Kulosaaren kansainvälisillä luokilla ja ruotsinkielisessä koulussa käy paljon lapsia muista kaupunginosista ja heistä moni kulkee koulumatkansa bussilla 16. Linja on tärkeä yhteys Kulosaaresta niin Herttoniemen suuntaan (apteekit, kaupat, terveysasema) kuin keskustaan ja esim. Hakaniemen torille ja Kauppatorille. Linjan muuttaminen huonontaisi merkittävästi lukuisien kaupunkilaisten liikkumista julkisilla kulkuvälineillä ja lisäisi yksityisautoilua keskustaan päin. Itselleni autottomana perheenäitinä linja 16 on ollut myös hyvä yhteys kirjastoon, joka kaupunginosastamme on lakkautettu. Metro ei riitä ainoana yhteytenä keskustaan. Liikennesuunnittelussa tulisi huomioida, että mm. vanhusten ja koululaisten sujuvat linja-autoreitit ovat paljon tärkeämpiä kuin se, että turistit pääsevät näppärästi Kaisaniemestä Korkeasaareen. Julkista liikennettä pitäisi kehittää ja parantaa, eikä ajaa alas!

Linja 18 on Helsingin keskeisimpiä linjoja ja on käsittämätöntä, että siihenkin meinataan puuttua. Linja palvelee päivittäin lukemattomia reitin varrella asuvia kaupunkilaisia ja on tärkeä mm. reitin varrella olevien koulujen oppilaille sekä työmatkalaisille. Kruununhaassa asuu myös paljon autotonta vanhusväestöä sekä lapsiperheitä, joille nykyinen reitti on tärkeä. Muutoksia perustellaan mm. sillä, että käyttömäärät ovat ruuhka-ajan ulkopuolella "melko vähäisiä" ja linja on epäluotettava. Kyllä sujuvia yhteyksiä pitää olla tarjolla myös ruuhka-ajan ulkopuolella liikkuville kaupunkilaisille ja luotettavuuteen voisi vaikuttaa mm. paremmalla aikataulusuunnittelulla. Ja ruuhka-ajan liikenteen sujuvuus ei ainakaan parane joukkoliikennettä supistamalla.

Suosittelen lämpimästi, että HSL ottaa molemmat linjamuutokset uudelleen pöydälle ja arvioi tilanteen uudestaan.

 

 

KÄYKÄÄ ANTAMASSA PALAUTETTA MYÖS HSL:N SIVUILLA!