Perhepäivähoitajien palkkaus, työn määrä ja vastuu

Harri Aalto, Pirkkala, pääluottamusmies

/ #22 Re:

23.01.2012 21:25

#21: -  

 Olet oikeassa,ei listaa kannata tänne nettiin haudata.Olisi syytä varmaan viedä tämä nimilista eteenpäin viimeistään sitten,kun kevään edustajistonvaalit on pidetty ja saatu uusi edustajisto kokoon.Tässä olis pohjaa uudelle edustajistolle alkaa lopultakin laittaa koko Suomen laajuisesti perhepäivähoitajien kiinteä peruspalkka asia kuntoon.Nythän on sielä täällä onnistut saamaan aikaiseksi jonkinlaisia kiinteitä peruspalkkasopimuksia, jotka perustuvat paikalliseen sopimiseen eli paikallinen JHL:n yhdistys ja kunta eli politiikot kunnassa ovat sopinneet jonkun tason perhepäivähoitajille ns. kiinteäksi peruspalkkatasoksi kunassa(taitaa olla keskimäärin noin 1700 euroa/kk eli ei kovin hyvä taso).

   Meillä täällä Pirkkalassa on myös tarkoitus nyt kevään aikana käydä neuvotteluja vihdoinkin perhepäivähoitajien kiinteästä peruspalkasta, on muuten jakailtu samaa asiaa jo noin 10 vuotta, mutta nyt pitäisi päästä neuvottelemaan tästä asiasta vakavalla mielellä.Mutta kiinteä peruspalkkataso ei voi olla alle 1900 euroa/kk eli pitää voidaan verrata esimerkiksi päiväkodissa lastenhoitajien palkkatasoon.Vaikka perhepäivähoitajien työ on minusta kylläkin vaativampaa, kuin päiväkodin lastenhoitajan työ.Koska perhepäivähoitajan työhön sisältyy kaikki ne työt , jotka päiväkodeissa hoidetaan useamman eri ammattihenkilön kautta.Perhepäivähoitajahan on työssään sekä kokki että lastenhoitaja ynnä paljon muutakin siltä väliltä. On myös huomattava, että perhepäivähoitaja on yksin vastuussa hoidettavista lapsista, kun taas päiväkodissa tämä vastuu jakaantuu usealle henkilölle. Tämä vastuu kysymys on minusta hyvin merkittävä asia, minkä täytyisi näkyä myös perhepäivähoitajien palkkatasossa , nyt tämä vastuu asia ei kylläkään näy palkkatasossa millään tavoin.

    Viime elokuussa voimaan tullut perhepäivähoitajien työaika muutos(40tuntia/vko) on alkuhässäkän jälkeen lähtenyt tyydyttävästi toimimaan täällä Pirkkalassa.Mutta alussa oli kyllä työnantajan kanssa näkemyseroja ,miten tämä uusi tilanne hoidetaan.Perhepäivähoitajien työaika muutos on ollut vähän kaksi jakoinen asia.Hyvää on se ,että perhepäivähoitajat ovat työaikalain piirissä. Mutta napinaa on kyllä kuulunut myös siitä ,että palkkataso on tippunut, kun työnantaja pyrkii antamaan kertyneet ylityöt mahdollisimman paljon vapaina. Hoitoaikoja on myös pakko puristettu perheiden kanssa sellaiseen muotoon,että ylitöitä ei kovin paljon enää tulekaan.

      Olisi mielenkiintoista tietää miten muissa Suomen kunnissa on tämä perhepäivähoitajien työaika-asia onnistunut ja miten perhepäivähoitajat itse ovat tämän työaika muutoksen kokenneet.Minulle voisi laitta omakohtaisia tuntemuksia tästä asiasta tiedoksi vaikkapa sähköpostilla. Sähköpostiosoitteeni on: harri.aalto@pirkkala.fi.