Adressi Koulukiusaamista Vastaan

susanne viinamäki
Adressin tekijä

/ #22 Koulukiusaaminen voi olla hengenvaarallista!!

09.05.2007 21:00

Koulukiusaaminen voi olla hengenvaarallista

koululainen Useimmat meistä ovat kuulleet järkyttäviä tarinoita, kuinka koulukiusattu otti hengen itseltään. Kiusaajan mielestä harmittomana pilailuna alkanut kiusaaminen oli toiselle liikaa.
Koulukiusaaminen on yksi tämän päivän suurimmista koulumaailman ongelmista. Kiusaamista tapahtuu koko ajan, mutta suurin osa siitä on satunnaista ja kohteena on eri henkilöitä.

Kun kiusaaminen, joko ruumiillinen tai henkinen, kohdistuu aina samaan henkilöön ja on jatkuvaa, on kyse koulukiusaamisesta. Koulukiusaamiseen kuuluu myös useimmiten voimaperäinen epätasapaino; kiusattu on jollakin tavalla puolustuskyvytön kiusaajaan nähden.

Joidenkin tutkimusten mukaan joka kymmenes koululainen joutuu kiusaamisen kohteeksi viikoittain. Yllättävää saattaa olla myös tieto, että eniten kiusaamista tapahtuu pienten paikkakuntien pienissä kouluissa.


Kiusaajien tausta on usein epätasapainossa

Koulukiusaamisen uhrit tulevat usein aivan tavallisesta perheestä. Syynä saattaa olla oppilaan lahjakkuus, ujous, eri uskontokunta, puhetapa tai ulkomuoto.
Kiusaajan oma tausta on useimmiten vähemmän tasapainoinen. Hän saattaa tulla rikkonaisesta perheestä tai perheestä, jolla menee ulkoisesti todella hyvin, mutta jossa vanhemmat odottavat lapsiltaan enemmän kuin mihin he pystyvät. Kiusaaja kanavoi näin omaa huonoa oloaan kiusattuun.


Älä pelkää hakea apua!

Koulukiusaaminen on aina vakava ongelma. Monilla aikuisilla on havaittu mielenterveysongelmia, joiden taustalla on koulussa tapahtunut kiusaaminen. Apua kannattaa hakea siis mahdollisimman pian. Jos kiusaamisesta ei kerro, ei kiusattua eikä kiusaajaa voida myöskään auttaa.

Puhu vanhemmillesi, opettajalle, koulukuraattorille tai terveydenhoitajalle. Jos et uskalla kertoa tutulle henkilölle ota yhteyttä Kiusattujen tuki Ry:een. Yhdistyksellä on ilmainen neuvontapuhelin, johon kuka tahansa voi soittaa nimettömänä.

Useimmiten pelkkä puhuminen auttaa, mutta jos vanhempien ja koulun yhteistyö ei lopeta kiusaamista, yhdistys ryhtyy myös järeämpiinkin toimenpiteisiin tarvittaessa.


Muista, että kiusaaminen ei koskaan ole uhrin syy!

Kirjoittaja: Anne Valta
http://www.terkkari.fi/?page=6896628&id=8055292