Pelastetaan Joensuun Nuorisoasema

Mika Hämeenniemi

/ #8 Valtuustokysymys nuorisoaseman palveluiden jatkumisesta

24.04.2012 08:50

Keskustan valtuustoryhmä jätti eilen kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustokysymyksen koskien nuorisoaseman palveluiden jatkumista. Kaupunginhallituksen on siis vastattava kysymykseen valtuustolle seuraavassa valtuuston kokouksessa 28.5. Alla valtuustokysymys kokonaisuudessaan.

Joensuun kaupunki 23.4.2012

VALTUUSTOKYSYMYS JOENSUUN NUORISOASEMAN PALVELUIDEN JATKUMISESTA

Joensuulaisten nuorten matalan kynnyksen nuorisoasema aloitti toimintansa viime vuoden elokuussa. Nuorisoasema tarjoaa apua muun muassa ihmissuhdeongelmiin, kasvuun ja kehitykseen liittyviin haasteisiin, sopivien palvelujen löytämiseen, päihde- ja riippuvuusongelmiin sekä mielenterveysongelmiin nuorille ja heidän perheilleen.

Nuorisoasema toimii Siltakadulla, jossa on jo muutakin nuorisotoimintaa. Uudella toimintamallilla on pyritty ja myös pystytty vähentämään raskaiden ja kalliiden erityispalveluiden tarvetta.

Parisen viikkoa sitten tuli tietoon, että nuorisoaseman palveluita on uhkaamassa leikkaus, sillä sosiaalipuolen rahat näyttävät olevan loppumassa. Asiakasmäärien ja palveluntarpeiden kasvaminen vaatisi lisää henkilökuntaa, jota ei ole varaa palkata. Tässä tilanteessa ollaan tekemässä uudelleenjärjestelyjä lapsiperhepalvelujen ja sosiaalipalvelujen osalta.

On arvioitu, että henkilöstön uudelleenjärjestely lopettaisi matalankynnyksen toiminnan ja päivystysmahdollisuuden. Tällöin hyvin käynnistynyt, vajaan vuoden toiminnassa olleen nuorisoaseman työ valuisi hukkaan. Nuorisoaseman tekemä ennaltaehkäisevä työ on hyvin tärkeää ja palvelulla voidaan ehkäistä myöhäisempiä ongelmia ja kalliimpia erityispalvelutarpeita.

Ennaltaehkäisevästä työstä leikkaaminen on tulevaisuuden kannalta hyvin lyhytnäköistä toimintaa. Lopputulos näkyy mahdollisesti vasta vuosien kuluttua ja se on usein huomattavasti kalliimpi kuin ennaltaehkäisevään työhön käytetyt panostukset.

Edellä olevaan viitaten keskustan valtuustoryhmä kysyy, mihin toimiin Joensuun kaupunki aikoo ryhtyä, jotta nuorten matalan kynnyksen palvelut ja nuorisoasema voivat jatkaa toimintaansa nykyisen kaltaisena?

Joensuussa 23.4.2012

Keskustan valtuustoryhmä

Kari Väkeväinen Eevi Väistö
puheenjohtaja sihteeri