Uskontoneutraali joulujuhla kouluihin

Sopeutukaa
Vieras

/ #22

22.12.2010 00:07

Kuinkahan monessa kodissa joulunviettoon oikeasti liittyy uskonnollisia piirteitä? Vanhempieni tapakristityssä perheessä uskonto ei ainakaan ollut missään roolissa: jouluna syötiin hyvin, pelattiin, vietettiin aikaa yhdessä, odotettiin joulupukkia ja saatiin lahjat. Jeesuksen syntymäjuhlan sijasta meillä juhlittiin vaan _perinteistä suomalaista joulua_ - joulu on irroitettu sanattomalla sopimuksella kristillisestä sanomasta. Jos joku haluaa viettää kristillistä joulua, siitä vaan, mutta kyllä uskonnottomatkin voivat viettää ko. juhlaa edellä mainitulla tavalla, eikä siinä pitäisi olla mitään omituista. Iso osa kansasta on tehnyt niin jo pitkään - ei ole mikään uusi juttu.

Vastaavasti koulun joulujuhlankin pystyy helposti järjestämään ilman isää, poikaa tai pyhää henkeä. Koulu, jossa työskentelen, on tehnyt niin jo vuosia, eikä kenelläkään ole ollut asiasta huomauttamista. Tonttulaulujakin löytyy pilvin pimein - kenenkään ei oleteta uskovan tonttujen olevan totta, lauletaan vaan satuolennoista. Jumalan palvelemiseen liittyvät menot ylittävät sopivuuden rajat.

Nykypäivän "perinteinen suomalainen joulu" on siis jo pitkään ollut jotain muuta, kuin mitä uskovaiset yrittävät väittää. Näiden "uusien" perinteiden siirtyminen koulumaailmaan on ollut käynnissä jo pitkään, eikä takaisin ole paluuta. Jospa vain yrittäisitte sopeutua tilanteeseen ja paikata mahdollista uskontovajausta kotioloissa.