Koiran vapaana pitämisestä kovemmat rangaistukset!

Koiran pitäminen vapaana on yksiselitteisesti ja selkeästi kielletty järjestyslaissa:

 

14 § Koirakuri

Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:

1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;

2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua;

Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa.

Huomatkaa, että ensimmäinen kohta ei koske kissoja; kissoja saa pitää taajamassa vapaina kohdan 2 rajoitusten mukaan. Tämän järkevyys taas on eri asia. Kissat eivät kuitenkaan raatele ihmisiä eivätkä muutenkaan hyökkää kimppuun kuten koirat, joten minulle aivan sama.

 

Lisäksi koiran irtipidosta säädetään metsästylaissa:

 

53 § Koiran pitäminen toisen alueella

Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella.

Maanomistajalla tai metsästysoikeuden haltijalla on oikeus poistaa alueelta 1 momentin vastaisesti siellä oleva koira tai ottaa se talteen.

 

Mikseivät koiranomistajat kunnioita lakia, luontoa eivätkä toisia ihmisiä saati toisten ihmisten koiria? Irtiolevat koirat aiheuttavat vaaratilanteita päivittäin, mutta vain murto-osa näistä tapauksista tulee poliisin tietoon. Koiria pidetään pyöräteillä vapaana ja lähimetsien polkujen kuvitellaan olevan jotakin koirien juoksuratoja, joissa koiran ei tarvitse olla edes näköetäisyydellä. Jopa Tampereen taajama-alueella sijaitsevan Iidesjärven lintualueella koirat juoksevat surutta vapaina. Jotkin linnut saattavat hylätä pesän jo pelkästään uhkaavasti lähestyvän koiran takia!

Olen törmännyt vapaana olevaan koiraan pyörällä ja minua on purtu. Tuttavani hihnassa ollut koira jouduttiin lopettamaan, kun isokokoinen koira hyökkäsi sen kimppuun.

Typerimmät selitykset mitä olen koiranomistajalta kuullut (yleensä nainen) ovat olleet "kello on jo yli kahdeksan" ja "koira kuuluu luontoon".

Kysymys kuuluu: millä koiranomistajat saisi noudattamaan lakia ja kunnioittamaan muita ihmisiä sekä luontoa? Mielestäni rangaistuspelote ei nykyisellään ole riittävä. Sakkorangaistuksen suuruutta pitäisi korottaa huomattavasti. Koira lopetettavaksi paljon nykyistä herkemmin. Poliisi voisi myös valvoa asiaa enemmän ja jalkautua luontoon rankaisemaan koiranomistajia. Koiran purressa sivullista pitäisi koiranomistajaa syyttää pahoinpitelystä. Tällainen laki tuli voimaan mm. Englannissa. Myös Suomessa pitäisi näiden rikollisten päänsilittely lopettaa.

Surullinen tapaus, jossa irti ollut saksanpaimenkoira (omistajan mukaan kiltti) tappoi hihnassa kiinni olleen pikkukoiran:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015071120020487_uu.shtml

Vapaana ollut, koulutettu poliisikoira hyökkäsi sivullisen kimppuun. Eli ihan turha lässyttää siitä, että kouluttaminen muka merkitsisi jotakin:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011071514062671_uu.shtml

Helsingissä useita koirahyökkäyksiä:

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/stub-395

 
kysytään!-- Large modal -->