Koiravalistus koulun opetussuunnitelmaan

Päivitystä 20.5.2015: Eläinten hyvinvointiin liittyviä asioita lisätty uuteen opetussuunnitelmaan! Lue lisää SEY:n sivuilta:

http://www.sey.fi/ajankohtaista/blogi/615-opetussuunnitelmiin-elainten-oikeuksia-ja-elainetiikkaa#.VVuTA3SKg65.facebook

------------------------------------------

Alkuperäinen teksti:

Tämä adressi tullaan luovuttamaan opetushallitukselle, kun nimiä on saatu riittävästi.

Me adressin allekirjoittaneet vaadimme, että peruskoulun opetussuunnitelmaan lisätään koiravalistusta samalla tapaa kuin nuorille nykyisin on esimerkiksi sukupuolivalistusta. Eli ei erillisenä oppiaineena, vaan yksittäisinä opetuskertoina.

Koiravalistuksen tavoitteena olisi lisätä yleistä turvallisuutta ja opettaa nuorille, miten vieraan koiran läheisyydessä käyttäydytään. Koiravalistukseen sisällytettäisiin perustiedot koiraeläimen elekielestä ja koiranhoidon perusvaatimuksista.

Perusteluna tälle, että aivan jokainen ihminen joutuu elämänsä aikana tekemisiin koirien kanssa, halusi tai ei.

Nykyisin todella monien lasten ja aikuisten tietoudessa on valtavia aukkoja sen suhteen, miten yhteiskuntamme yleisimmän lemmikkieläinlajin läheisyydessä olisi hyvä käyttäytyä. Koiranomistaja on toki vastuussa lemmikistään, mutta toisinaan on vaikeaa estää ventovieraita ihmisiä juoksemasta kohti tai tulemasta koiran lähelle ilman lupaa. Tässä auttaisi, jos mahdollisimman monilla olisi tietous siitä, että koira voi pitää vieraan ihmisen yllättävää lähestymistä pelottavana ja puolustautua puremalta. Monilta purematapauksilta ja vaaratilanteilta vältyttäisiin, jos useammat ihmiset olisivat paremmin perehtyneet koirien käyttäytymisen perusteisiin.

Koulujen tehtävä yhteiskunnassa on toimia sivistävänä laitoksena, joten me adressin allekirjoittaneet katsomme, että olisi koulujen tehtävä valistaa ihmisiä myös tässä asiassa. Haluamme toki myös kannustaa yksittäisiä kouluja ja opettajia ottamaan aiheen vapaaehtoisesti käsittelyyn oppilaiden kanssa. Kouluista tietous leviää myös koteihin ja koiravalistusta saaneet lapset voivat välittää tietoa perheelleen ja tuttavilleen.

Vieraan koiran kohtaamisen ja koiran käyttäytymisen lisäksi koiravalistukseen voisi myös sisällyttää perustietoa koiran hankinnasta ja hoidosta, sekä koiranomistajan vastuista sen, mitä aiheelle varattava opetusaika antaa myöten. Tämä voisi omalta osaltaan parantaa koiranpidon vastuullisuutta ja koirakurin noudattamista, ennaltaehkäistä eläinsuojelutapauksia ja niin edespäin. Toki myös muiden lemmikkieläinten hoitoa ja käsittelyä voisi sivuta ja painottaa, että jokaista elävää eläintä on kohdeltava hyvin ja perehdyttävä huolellisesti lajityypillisiin vaatimuksiin.

Toki koiranomistajat, koiraharrastusyhdistykset ja muut tahot pyrkivät omalta osaltaan vaikuttamaan asiaan, mutta koulujen valistus tavoittaisi huomattavasti laajemman kohdeyleisön. Budjetillisesti tunti tai kaksi koiraopetusta peruskoulun aikana tuskin toisi mitään valtavaa lovea valtion kassaan, eikä olisi pois miltään muulta oppiaineelta. (Koirateemaa voisi päinvastoin myös hyödyntää muissa oppiaineissa, esimerkiksi biologiassa, yhteiskuntaopissa, kuvataiteessa, matematiikassa, äidinkielessä ja vieraissa kielissä.)

Allekirjoita adressi ja vinkkaa tästä tutuillesi, jos olet tämän kannalla! Adressin keskusteluun voi myös kommentoida omia ajatuksia aiheesta, miten koiravalistus olisi sinun mielestäsi paras toteuttaa ja millaisia juttuja siihen kannattaisi sisällyttää. Voit edistää tätä myös puhumalla aiheesta, ottamalla kantaa aiheeseen liittyen, sekä tietenkin jakamalla omaa koiratietouttasi kanssaihmisille.

Haluamme myös lämpimästi kannustaa yhteiskunnallisia vaikuttajia tarttumaan aiheeseen!