Kotimaista ruokaa kouluihin ja päiväkoteihin!

Adressi kotimaisen ruoan käyttämisestä koulu- ja päiväkotiruokailussa Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven kunnissa. Adressiin kerätään nimiä kesän ajan ja luovutetaan syksyllä edellämainittuihin kuntiin sekä KuHan edustajalle.

Me allekirjoittaneet vaadimme tällä adressilla:

-  Yllämainitut kunnat pyrkivät elintarvikkeita hankkiessaan, hankintarenkaan jäsenenä tai itsenäisesti, painottamaan tuotteiden kotimaisuutta

-   Lähiruoan suosiminen tulisi ottaa osaksi kunkin kunnan kuntastrategiaa.

Lähiruokakeskustelua käydään jälleen vilkkaasti lehtien palstoilla. Pirkkalassa asiaa herättiin ajamaan loppuvuodesta 2009 kun julkisuuteen tuli artikkeli Brasilialaisen jauhelihan käyttämisestä mm. Pirkkalan koulu- ja päiväkotiruokailussa. Pirkkalalaiset vanhempainyhdistykset tekivät asiasta kuntalaisaloitteen Pirkkalan kunnalle. Aloitteessa esitetään samat vaatimukset kuin tässä adressissa. Aloitteen käsittely on vielä kesken Pirkkalan kunnassa.

Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi kuuluu samaan hankintarenkaaseen Kuntien Hankintapalvelut KuHa Oy:n, joka keskitetysti kilpailuttaa muun muassa kuntien käyttämät elintarvikkeet ja tekee hankinnat sen perusteella.

Vanhempina olemme huolissamme koulu- ja päiväkotiruoan laadusta. Haluamme lapsemme saavan päiväkoti- ja kouluruokailussa terveellistä kotimaista ruokaa.  Ruoan turvallisuuden ja laadun tulisi olla ykkösasia kun sitä tarjoillaan kasvaville lapsille. Lisäksi haluamme korostaa kotimaisen ruoan työllistävyyttä ja ympäristöystävällisyyttä. Ei ole mitään järkeä rahdata ruokaa maailman toiselta laidalta toiselle.

Eduskunta on 27.1.2011 hyväksynyt kannanoton, jossa hallitus lupautuu edistämään lähi- ja luomuruoan käyttöä julkisissa ruokapalveluissa mahdollistamalla julkisissa hankinnoissa yksiselitteisinä laatukriteereinä muun ohella tuoreuden, lisäaineettomuuden ja lyhyen kuljetusmatkan.

Vaadimme, että yllämainitut kunnat sekä KuHa Oy tekevät samanlaisen kannanoton ja lupautuvat edistämään ennenkaikkea kotimaisen ruoan käyttöä julkisissa ruokapalveluissa ja ottamaan lähiruoan suosimisen osaksi kuntastategiaa.

Pirkanmaan Lapsiperheet – Pila ry

Pirkkalan vanhempainverkosto - Pirkosto

Pirkkalan yläasteen vanhempainyhdistys

Kangasalta seuraavat vanhempainyhdistykset:

Liuksialan vanhempainyhdistys
Kirkkoharjun vanhempainyhdistys
Suoraman vanhempainyhdistys
Havisevan vanhempainyhdistys

Ylöjärvelta mukana:

Mutalan koulun vanhempainyhdistys