lakimuutos Kelan etuisuuksiin mm. lapsilisät,opintotuet, eläkkeet

***Tietoja päivitetty 19.02.2009****

Adressi toimitetaan nimilistoineen 23.02.2009 ao. henkilöille.

Vanhanen Matti (pääministeri)
Timo Soini (Perussuomalaiset puolueen puh.johtaja)
Brax Tuija (oikeusministeri)
Hyssälä Liisa (sosiaali- ja terveysministeri)
Katainen Jyrki (valtiovarainministeri)
Risikko Paula (peruspalveluministeri)Allaolevaan Kelan pääjohtajalle toimittamaani kirjeeseen tullut vastaus:
Tässä lupaamani tieto, jonka olen tähän mennessä heiltä saanut. Vastaukset olen saanut Elise Kivimäeltä/Terveys ja toimeentulo-osasto, Anne Neimala (Eläke- ja toimeentuloturvaosasto).

-lapsilisään ei tule vaikuttamaan tulorajat, eli kuuluu kaikille tulorajoihin katsomatta (onko oikeudenmukaista, se onkin sitten jo eri asia). Huippupalkkaa ansaitsevat tarvitsevat nykyisten lainsäätäjiemme mielestä tämän avun, joka alunperin tarkoitettiin pienituloisten lasten vanhemmille.

Asumistukien tulorajoja olisi syytä tarkistaa Kelankin mielestä.
********
- muutosta on tapahtunut: ns. lomarahoja ei lasketa tuloiksi asumistukeen.
Uutena asiana yllättäen puhelinetu lasketaan tuloiksi, vaikka sillä ei voi
vuokraa maksaa tai syöttää sitä lapsille.
Omalta kohdalta 20 euron puhelinetu sai tulorajani ylittymään asumistukeen 14 eurolla. Tienatakseni 14 euroa vähemmän olisin saanut 132 euroa/kk asumistukea.
Näin hyvinvointivaltio Suomi haluaa näyttää vähätuloisille kaapin paikan.
************

Opintotukiasiaa: Eduskunta on tehnyt ratkaisuja, joilla pienennetään vanhempien tulojen vaikutusta. Tulorajojen korotus on tulossa tämän vuoden marraskuussa. Hallitus on luvannut opintorahan korotuksia vuodelle 2008.
Opiskelijoiden tilanteeseen liittyvät muutosehdotukset sisältyvät Kelan lainsäädännön kehittämisehdotuksiin. Kehittämisehdotuksia Kela on esittänyt tahoille, jotka jotka päättävät lakimuutosten valmistelusta ja sisällöstä.

Koulumatkatukeen ovat oikeutettuja lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat.

Kelan pääjohtaja on toimittanut 17.08.2007 adressin Kelan johtajille Helena Pesolalle ja Mikael Forssille nimilistoineen. He ovat toimittaneet kyseisen nimilistan liitteineen koulutustuki, toimeentulo- ja asumistukiasioita käsitteleville johtajille. Tulen seuraamaan tilannetta ja olen pyytänyt päätöksestä tiedotteen myös itselleni. Tulen päivittämään tiedon adressiin.


Ristikko Paula on myös vastannut kirjeeseen.


Adressi toimitettu nimilistoineen 25.05.2007 ao. henkilöille.

Brax Tuija (oikeusministeri) adressi toimitettu Eduskuntaan 25.05.2007
Holmlund Anne (sis.asiainministeri) adressi toimitettu Eduskuntaan 25.05.2007
Lehtomäki Paula (ympäristöministeri)adressi toimitettu Eduskuntaan 25.05.2007
Hyssälä Liisa (sosiaali- ja terveysministeri)adressi toimitettu Eduskuntaan 25.05.2007
Ristikko Paula (peruspalveluministeri)adressi toimitettu Eduskuntaan 25.05.2007
Sarkomaa Sari (opetusministeri) adressi toimitettu Eduskuntaan 25.05.2007
Jorma Huuhtanen (Kelan pääjohtaja) (läh. 9.5.07). jätetty soittopyyntö 25.5.07
Valto Koski (Eduskunta) adressi toimitettu Eduskuntaan 25.05.2007
(sai lakialoitteen perhe-eläkkeistä läpi).
Raimo Kärkkäinen (asumisneuvos)
Manninen Hannes (alue- ja kuntaministeri)
Raimo Kärkkäinen (asumisneuvos)


Vain Valto Koskea, Raimo Kärkkäista ja Haataista kiinnosti tämä asia.
Vanhanen Matti lähetti pahoittelukirjeen, valittavasti se ei vaan riitä. Asioille on tehtävä jotain.

Tärkeää asiaa asumistuesta löytyy oheisesta linkistä, yksi tavoite saavutettu.
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=212201&lan=fi

Vastaan mahdollisiin kommentteihin vain sähköpostin välityksellä.

Tässä kannattaa nyt miettiä, ketä äänestätte ja kuka todellisuudessa on välittänyt tehdä asioille jotain.´

Kiitos kaikille, nimilistamme auttoi. Tulen jatkamaan kuitenkin keräystä, kunnes myös muut puutteet ovat korjattu. Tämä oli upea saavutus, josta kunnia kuuluu Valto Koskelle ja Raimo Kärkkäiselle (asumisneuvos) ja teille adressiin nimen kirjoittaneille.

Otteita asumistuen muutoksesta:

Perhe-eläkettä saavien lasten elatusvelvollisuus toiselle vanhemmalle on poistunut 1.1.2007.

"Asumistukiasetuksen muutos on nyt hyväksytty valtioneuvostossa. Lapseneläkkeitä ei oteta enää 1.1.2007 lukien tuloksi asumistukea myönnettäessä. Jos haette tukea jo joulukuussa, kannatta hakemuslomakkeeseen kirjoittaa nimenomaan, että haluatte tukenne vuoden alusta, jolloin tämä asetuksen muutos otetaan huomioon. Tuki myönnetään vuoden 2007 tukiperusteilla, jotka on vahvistettu 30.11.2006. Liitteenä asetuksen § § uudessa muodossaan. Jotta tukea saisi vuoden alusta lukien, sitä on haettava viimeistään helmikuussa."


Yksin en olisi tähän pystynyt, kiitos kaikille.


Alla olevat tekstit ovat teiltä allekirjoittaneilta tulleita pyyntöjä:

Kelan asumistuet:
Miten on mahdollista, että KELA määrittelee asumistuen bruttotulojen perusteella. Ihmiset jotka tarvitsevat asumistukea eivät voi millään muulla maksaa vuokraan kuin rahalla, jonka saavat itselleen eli nettopalkalla.

Tarvitseeko huippupalkkaa ansaitsevat perheet todella lapsilisiä?

Alun pitäen tuet tarkoitettiin auttamaan vähävaraisia perheitä, jotka niitä TODELLA TARVITSEVAT lapsilisiä sen todelliseen käyttöön eli lapsille ei kasvattamaan pankkitiliä. Jos nämä lapsilisät otettaisiin pois suurituloisilta, niin näillä kertyneillä säästöillä voitaisiin maksaa lapsilisiä 18 vuoteen. Tällä hetkellä raja on 17 vuotta. Kuitenkin alle 18 -vuotias on lapsi. Lapsilisien maksuaikaa on pidennettävä. Useimmissa tapauksissa alle
18 -vuotiaat asuvat vielä kotonaan ja opiskelevat.


Opintotuet:

Kelan mukaan vanhemmat ovat velvollisia elättämään täysi-ikäisen samassa taloudessa elävän lapsensa. Käytännössä koko perhekunnan tulot lasketaan yhteen. Eli työmarkkinatukea saava täysi-ikäinen henkilö joutuu pärjäämään alle 200 eurolla kuussa. Näistä rahoista pitää maksaa kaikki menot. Asuttaessa taajaman ulkopuolella auton käyttö ja siitä aiheutuvat kustannukset tulevat tähän myös lisäksi. Mielenkiintoista olisi kuulla, kuinka kauan vanhempien velvollisuus elättää jo täysi-ikäistä lasta kohtaan lakkaa?

Jopa yksinhuoltajaperheiden lapsilla ovat todella onnettoman pienet opintotuet ja kesällähän KELA:n mielestä lapset eivät tarvitse mitään. Kesäaikana ei makseta mitään tukia, jos opiskelee. Silloin ilmeisesti katsotaan, että opiskelijan ei tarvitse syödä mitään. Kuka elää nykyään sillä rahalla, kun hinnat ovat pilvissä euron tulon jälkeen?? Myös opiskelijat syövät ja joutuvat matkustamaan opiskelupaikkansa ja kotinsa väliä. Mitään koulumatkatukea ei ole kuitenkaan heille pitkänmatkalaisille myönnetty. Eikö yhteiskunnan kannattaisi tässä vaiheessa tulla vastaan niitä ihmisiä, jotka haluavat kouluttaa itseänsä?


Lisää nimiä kuitenkin tarvitaan. Laita tämä linkki eteenpäin.
Tässä on tilaisuus kansanedustajilla näyttää, kuinka paljon riittää tahtoa hoitaa myös tavallisten ihmisten asioita. Toivonkin jokaisen seuraavan osaltaan, kuinka paljon meidän kaikkien nimet listassa painavat. Jo tämän nimilistan pituuden pitäisi olla merkkinä päättäjille, että jotain on pahasti pielessä lainsäädännössä.

Tämä adressi on niille, joiden mielestä Suomen lainsäädäntö on muutoksen tarpeessa Kelan tukien osalta.


Kauniit sanat ja lupaukset eivät tässä vaiheessa riitä, nyt tarvitaan pikaista lakimuutosta. Lapsiperheet, opiskelijat ja eläkeläiset tässä maassa on tarkoitus ajaa köyhyysloukkuun. Hyvätuloisiahan tämä ei tietenkään koske eikä lainsäätäjiä. Kauanko aiomme sietää tätä KELA:n ala-arvoista kohtelua?

Laittakaa tiedoksi tämä linkki eteenpäin. Mitä enemmän nimiä saamme listaan, sitä paremmat mahdollisuudet on sille, että jotain vihdoin tapahtuisi.
Nyt on korkea aika tehdä asioille jotain.lakiuudistus@luukku.com    Ota yhteyttä adressin tekijään