Adressi koirien maahantuontivaatimusten ja valvonnan tiukentamisen puolesta

Mediassa on viime aikoina keskusteltu paljon tuontikoirien mukana mahdollisesti tulevista tartuntataudeista. Keskustelussa on ollut mukana yksityisten ihmisten lisäksi toimittajia, viranomaistahoja sekä yhdistyksiä. Eviran maahantuontivaatimukset ovat melko yksinkertaiset ja koirilta vaaditaankin tunnistusmerkinnän, passin sekä loishäätöjen lisäksi vain voimassa oleva rabiesrokotus. Julkisessa keskustelussa on kuitenkin oltu erityisen huolissaan penikkataudin mahdollisuudesta. Suomessa suurin osa koirista on rokotettu kolmois- tai nelosrokotteella, joka sisältää penikkataudin. Tauti voi kuitenkin tarttua myös rokotettuun koiraan ja siksi onkin kummallista, ettei Evira vaadi rokotusta kyseistä tautia vastaan. Penikkatauti johtaa useimmiten koiran kuolemaan, joten mistään pienestä asiasta ei ole kyse.

Evira tarkkailee lähinnä vain nk. rescueyhdistysten koirien tuontia. Ongelmana voisikin siis nähdä yksityisten ihmisten tuomat koirat, joiden tuontia kukaan ei kunnolla valvo. Moni yksityinen tuoja ei tiedä tai edes halua tietää, mitä kaikkea pitäisi olla huolehdittuna, jotta koira tulisi Eviran vaatimusten mukaisesti Suomeen. Erityinen ongelma on nk. koiratrokarit/pentutehtailijat, jotka tuovat usein epämääräisissä oloissa olleita ja huonosti hoidettuja koiria Suomeen. Näiden koirien mukana tulee helposti tarttuvia tauteja, joita penikkataudin lisäksi ovat myös maksatulehdus ja parvoripuli. Jos kolmois- tai nelosrokote varoaikoineen olisi maahantuontivaatimuksissa kaikkien näiden tautien mahdollisuus olisi lähes olematon, koska tänä aikana mahdollisesti piilevänä olleet sairaudet puhkeaisivat rokotuksen vuoksi näkyviin jo lähtömaassa. Lisäksi tehostettu valvonta raja-asemilla pitäisi huolen siitä, että puutteellisilla papereilla olevat koirat eivät pääsisi rajan yli.

Me allekirjoittaneet vaadimmekin Eviraa lisäämään koirien maahantuontivaatimuksiin kolmois- tai nelosrokotteen sekä siihen liittyvän 21-28 vuorokauden mittaisen varoajan. Lisäksi esitämme toiveemme siitä, että rajoille lisätään resursseja ja sitä myöten tarkastusten määrää, jotta näitä vaatimuksia valvottaisiin nykyistä paremmin. Tuontivaatimuksien muutos sekä valvonnan tehostaminen koituisivat sekä tuotavien koirien että jo Suomessa olevien koirien hyväksi edistämällä terveyttä ja turvallisuutta. Uskomme, että vaarallisten tartuntatautitapausten määrä vähenisi entisestään Suomessa tämän muutoksen jälkeen.


Tähän adressiin kerätään nimiä 31.5.2010 saakka, jonka jälkeen se luovutetaan eteenpäin.