Morkku säilytettävä ja suojeltava rakennusperintölain mukaisesti!

Morkku säilytettävä ja suojeltava rakennusperintölain mukaisesti!

Tampereen tammelalaiset ry (http://tammelaan.info) on puoluepoliittisesti sitoutumaton perinneyhdistys, joka on yhteistyössä Tampere Underground. NYT!- yhteisön sekä Jotain Odottamatonta ry:n kanssa jättäneet Tampereen ELY-keskukselle suojeluesityksen rautatieläisten juhlatalo Morkun säilyttämiseksi ja sen palauttamiseksi alkuperäiseen tarkoitukseensa alueen asukkaiden yhteisölliseksi ja vapaaksi tilaksi.

Tampereen kaupunki on voimassa olevassa asemakaavassaan purkamassa Morkun. Rakennusperintölain mukainen suojeluesitys jätettiin Tampereen ELY keskukselle 16.03.2017.

Suojeluesityksen taustalla on suuri joukko aktiivisia kulttuuritoimijoita, joilla on paljon ideoita kaikille avoimen, 24–7 auki olevan kulttuuritilan toiminnan pyörittämiseen. Ihmiset eivät syrjäydy vain virka-aikaan, vaan kaipaavat avointa ja yhteisöllistä tilaa eri vuorokauden aikoina. Tällaiselle kaikkien kaupunkilaisten yhteiselle tilalle on siis selkeästi tarve.  

Morkku on jo itse rakennuksena pelastamisen arvoinen yli satavuotias puurakennus, joita keskustan alueella ei montaa ole säilynyt. Toivomme sen restauroimista entiseen loistoonsa, ihmisten kohtaamispaikaksi. Toimintamallia kaikille kansalaisille avoimesta talosta otetaan Morkun omasta yhteisöllisesti historiasta, vierestä puretusta Keltaisesta talosta, Pispalassa sijaitsevista Hirvitalosta sekä Kurpitsatalosta, mutta myös kauempaa Keski-Euroopasta (mm. Barcelona ja Amsterdam), jossa autonomiset sosiaalikeskukset ovat kiinteä osa aktiivista kansalaisyhteiskuntaa.

Morkku ja sen viereisen rakennuksen muodostama pihapiiri voisivat tulevaisuudessa myös olla osa urbaania viihtyisää tilaa ja niiden kunnostamiseen ja säilyttämiseen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, jos vain tahtotila on olemassa. Mielestämme parasta urbaania kaupunkitilaa on se, jossa Morkku säilytetään ja että se on mhdollisimman hyvin ympärivuorokautisessa käytössä.  

Tammela on vielä muutamia vuosikymmeniä sitten ollut puutalokaupunginosa, josta enää muutamat talot Morkun lisäksi muistuttavat. Tampereella on käynnissä lukuisia rakennus- ja uudistushankkeita, joista useat sijoittuvat Tammelan alueelle. Tammelan tiivistysrakentaminen, rantatunneli, Tammelan stadionin uudelleenrakentaminen, raitiotie sekä Rastin talon purkaminen muuttavat Tammelaa ja sen yleisilmettä. Muutoksen keskellä alueen asukkaat haluavat säilyttää edes palan vanhaa Tammelaa.  

Morkku rakennettiin vuonna talkootyönä vuonna 1907. Sen rakentaminen kustannettiin keräysvaroin. Morkku toimi rautatieläisten juhlatilana, jota vuokrattiin erilaisia tilaisuuksia, kuten häitä ja syntymäpäiviä varten. Morkussa järjestettiin myös konsertteja ja tansseja. Siellä toimivat lisäksi rautatieläisten kirjastoyhdistys, urheiluseura, soittokunta sekä mies- ja sekakuoro. Vuosina 1922–1926 rakennuksessa oli myös päiväkoti. Rautatieläisten jälkeen Morkku on ollut kulttuuritilana. Se on toiminut muun muassa bänditiloina sekä teatterikäytössä. 1990–2000-luvuilla Morkku oli Ahaa Teatterin näyttämönä, kunnes rakennus jäi tyhjilleen vuonna 2009.  

Rakennuksen purkamisen puolesta kuulee argumentoitavan, että kun se on niin huonossa kunnossa. Annikinkadun puutalot Tammelassa olivat vielä huonommassa kunnossa ja ne onnistuttiin pelastamaan aktiivisen kanslaistoiminnan avulla. Annikin pellastusoperaatiosta Tampereen Tammelalaiset ry:n muisteloillassa kävi kertomassa Pasi Toivonen, jonka tarina löytyy youtubesta https://youtu.be/ZWnmNr4FnNA

Jos tahdot vielä juhlia Morkun salissa ja olla luomassa tulevaisuuden kulttuurihistoriaa - allekirjoita vetoomuksemme, n – y – t – NYT!  

 

Morkun puolesta,

Tampereen Tammelalaiset ry

Jotain Odottamatonta ry

Tampereen Underground. NYT! - yhteisö


Disa Kamula / Jotain Odottamatonta ry    Ota yhteyttä adressin tekijään

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla hyväksyn, että adressin tekijä Disa Kamula / Jotain Odottamatonta ry voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI

Saat sähköpostiviestissä linkin vahvistaaksesi allekirjoituksesi. Varmistaaksesi, että saat lähettämämme viestit, lisää info@adressit.com yhteystietoihisi tai turvallisten lähettäjien listalle.
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…

Facebook
Tulisiko kauppojen aukiolorajoituksista luopua?