Mutalan (Joensuu) koulua ei saa lakkauttaa!

Mutalan (Joensuu) koulua ei saa lakkauttaa!

Joensuun kaupunki ilmoitti osana talouden sopeuttamisen pakettia 22.1.2024 aikomuksestaan lakkauttaa myös Mutalan koulu asteittain vuoteen 2029 mennessä. Meille Mutalan ja Siihtalan alueen asukkaille koulu toimii alueen veto- ja pitovoimana, sekä yhteisöllisyyden ytimenä. 

Joensuun Kaupunki perustelee koulujen leikkauksia sillä, että lapsia opettaa opettajat, ei seinät. Koulun seinien arvoa ei kuitenkaan pidä aliarvioida, sillä ne tarjoavat turvallisen oppimisympäristön ja edistävät alueen yhteisöllisyyttä. 

Mutalan koulun opetus on laadukasta ja pienen koulun etuina on turvallinen yhteisöllinen kokonaisuus, jossa oppilaat ja opettajat tuntevat toisensa yli luokkarajojen. Saman perheen koululaiset tukevat toisiaan ja kummitoiminta, jossa 6-luokkalaiset lapset toimivat nuorempien oppilaiden kummeina täydentää tätä tukea niiden lasten osalta jolla sisaruksia ei ole. Oppimisen edellytysten turvaamiseen vaaditaan paljon muutakin kuin opettajat. Joskus seinät ovat arvokkaampia kuin ajatellaankaan etenkin kun kyseessä on alueen veto- ja pitovoima sekä yhteisöllisyyden ja turvallisuuden tunne. 

Mutalan koulu on palkittu kansainvälisesti Eurooppalaisen innovatiivisen opetuksen palkinnolla ja sillä on pitkät perinteet. Mutalan koulu on sisäilmaltaan terve ja rakennustekniikaltaan turvallinen 50-luvun kivitalo. Peruskorjaus on tehty v. 1996 ja kattoremontti 2016. Tiedossa ei ole lähiaikoina merkittäviä korjaustarpeita tai merkittävää korjausvelkaa. Olennainen on myös tieto, että Mutalan koulun oppilasmäärän lasku 2023-2030 välillä on vain 6,7% kun se esim. Utrassa on 28% ja Noljakassa 21%

Nyt julkaistuille laskelmille on vaihtoehtoja ja säästöjä voidaan saada myös siten, että alueellinen tasa-arvo kantakaupungin kouluverkossa säilyy. Mutalan koululla on tässä alakouluverkossa tärkeä paikkansa. Me adressin kirjoittajat esitämme toiveen, että näitä vaihtoehtoisia tapoja tutkitaan alueen vanhempien sekä kaupungin virkamiesten kanssa yhteistyössä. 

Erityisesti haluamme muistuttaa, että Mutalan koulun lakkautus ei tue Joensuun kaupungin strategiaa lasten turvallisesta kasvusta ja perheystävällisestä kaupungista. Koulun säilyttäminen on olennaista alueen perheiden hyvinvoinnin ja alueen vetovoiman kannalta. Mutalan koulun merkitys ulottuu myös kaupungin kestävän kehityksen tavoitteisiin, tarjoten lapsille mahdollisuuden liikkua kestävällä tavalla kouluun ja tarjoten samalla tukea kaupunkikeskustan elinvoimaisuudelle. Suunnitelluissa järjestelyissä nämä aspektit eivät Mutala-Siihtalan alueen osalta enää toteudu. 

Ei ole tarkoituksenmukaista, että kaikista Joensuun asuinalueista tehdään samanlaisia koska veto-ja pitovoimatekijät ovat eri perheille erilaisia. Täysin uusia asuinalueita kaukana keskustassa on jo. Vanha asuinalue, jonne on rakennettu uusi iso yhtenäiskoulu on tuttu näky myös Joensuussa. Harvinaisuuksia alkavat olemaan ne kerrostuneesti rakentuneet kylät keskellä kaupunkia, jonka sydämessä sykkii turvallinen ja lapsiystävällinen lähikoulu. Näitä varten tänne vielä muutetaan, joten pidetään huoli, että Mutalan asuinalue tällaisenaan säilyy. 

Me allekirjoittaneet kehotamme päättäjiä harkitsemaan uudelleen päätöstä Mutalan koulun lakkauttamisesta ja etsimään yhdessä parempia ratkaisuja, jotka ottaisivat huomioon alueen lasten edun ja alueen vetovoiman säilymisen.

Päätöksen lakkauttamisesta tekee Joensuun Kaupungin valtuusto 27.5.2024 osana talouden sopeutuksen esitystä

Allekirjoita vetoomus, jotta Mutalan koulua ei lakkautettaisi. Kiitos!

Vetoomuksen laatijat: 

Noora Vihervaara

Janne Tanskanen

Joonas Rinkinen

Jenni Ojasalo-Rinkinen

Tiina Rytivaara

Anna Kosunen

Mari Kattilankoski

Sanna Heinonen

Mika Heinonen

Kirsi Lackman

Mari Jokinen

Satu Ikonen-Williams

Laura Tukiainen

Soile Räsänen

Anu Juvonen

Päivi Hattunen

Sami Hattunen

Aino Sallinen

Mika Sallinen

Veera Hassinen

Aleksi Hassinen

Sanna Mänttäri

Tero Tuononen

Perttu Rytivaara

Mikko Asikainen

Johanna Karttunen

Teemu Leikas

Joni Holopainen

Piia Räsänen

Liity mukaan allekirjoittaneiden listaan allekirjoittamalla tämä addressi!

 


Mutala-Siihtalan alueen vanhemmat    Ota yhteyttä adressin tekijään

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Mutala-Siihtalan alueen vanhemmat voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…